Swedbank redovisar en rörelsevinst på 5 998 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 6 552 miljoner kronor motsvarande period 2019.
Vd och koncernchef Jens Henriksson summerar resultatet:
– Det är ett kvartal som inte liknar något annat. Men vi har ändå levererat ett starkt resultat i en osäker tid, säger han.
– Det är viktigt att banker tjänar pengar, därför om vi tjänar pengar finns det möjlighet för oss att se till att fortsätta låna ut pengar och stödja ekonomin i det här svåra läget.
Resultatet för det andra kvartalet dras ned av kreditförluster – alltså räntor och amorteringar på lån som inte betalas – på 1 235 miljoner kronor. Under motsvarande kvartal 2019 låg kreditförluster och nedskrivningar på 109 miljoner. Tillsammans med de 2,2 miljarder som avsattes förra kvartalet räknar banken nu alltså med att göra kreditförluster på 3,4 miljarder.
– Vi har satt av mycket pengar, men samtidigt kan vi konstatera att de realiserade förlusterna varit små, 130 respektive 107 miljoner kronor för de senaste kvartalen. Men vi har valt att göra en ordentlig avsättning för framtiden, säger Henriksson.
Räntenettot steg
Resultatet före kreditförluster lyfte 9 procent till 7 233 miljoner kronor, upp från 6 663 miljoner. Räntenettot steg 4 procent till 6 886 miljoner kronor, från 6 607 miljoner kronor. Provisionsnettot minskade 9 procent till 2 925 miljoner kronor, från 3 202 miljoner kronor.
Detta var något bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med ett räntenetto på cirka 6 680 miljoner kronor och ett provisionsnetto på 3 020 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.
Vid lunchtid efter rapportsläppet hade aktien lyft med knappt 5 procent.
Inget besked om utdelning
Henriksson tillägger att prognosen om kostnader för helåret på 21,5 miljarder kronor ligger kvar och att styrelsen kommer att återkomma till frågan om utdelning i framtiden.
När Henriksson får frågan om banken ser någon skillnad på den svenska marknaden jämfört med utländska svarar han:
– Det är förvånansvärt likt. Våra kunder har präglats av sparsamhet. I inledningen av krisen såg vi att stora företag var på och bad om likviditet för att bygg upp buffertar. Samtidigt har små- och medelstora företag hållit igen.
– Vi såg en kraftig nedgång i kreditkortstransaktioner till en början av krisen medan det nu har klättrat tillbaka till en liknande nivå som förra året.
Förtroendet återvänder sakta
Hans bild är att aktiviteten bland kunderna minskat något.
– I inledningen såg vi många förfrågningar från stora företag, men sedan har de känt att de har tillräcklig likviditet. Vi har sett en stor aktivitet bland privatkunder, men det har inte varit samma stora efterfrågan på lån som vi först räknat med.
Totalt har 56 000 privatpersoner och nästan 10 000 företag beviljats amorteringsfrihet under kvartalet.
I fråga om kundernas förtroende för banken svarar vd:n:
– Det är klart att vårt förtroende har blivit negativt påverkat av att vi har haft problem med att vi har låtit misstänkta penningtvätten utnyttja banken.
– Men nu börjar vi, vad jag tror, se början på slutet av detta. Vi märker att kundernas förtroende för oss sakta återvänder och det måste vi fortsätta jobba med och finnas till för våra kunder och det kommer vara fokus i banken, säger Jens Henriksson.