Det finns många uppsidor med att jobba hemma. Flera undersökningar har också visat att många vill fortsätta arbeta på distans även efter det att coronakrisen är över.
– Mer flexibilitet, man kan anpassa sitt liv, bli effektivare, friskare, säger Maria Schönefeld om fördelarna som många hemmajobbare ser.
Flera tips
Prevent har tagit fram tips, checklistor, att tänka på för att inte gå ner sig, bli socialt missanpassad och tappa arbetslusten:
Ta korta pauser, ställ alarm som påminner dig.
Växla arbetsplats. Strykbrädan kan användas som höj- och sänkbart "skrivbord" i brist på annat.
Ta korta lunchpromenader, kanske även morgon och eftermiddag, speciellt när dagsljuset är begränsat.
Håll kontakten med kollegorna, ta en videofika.
Inte så inspirerande
För det finns risker med distansarbetet.
– Det kan vara svårt att hålla uppe arbetsglädjen och hålla uppe de sociala kontakterna. Kreativiteten kan också bli lidande. Man blir inte så lätt inspirerad av att sitta framför en skärm hela dagarna, säger Schönefeld.
Stäm av med chefen, som kanske får en än viktigare roll i och med distansarbetet. Men även cheferna riskerar få en extra ansträngd roll som det gäller att hitta rutiner för.
– Det blir lätt väldigt mycket möten hela tiden, säger Maria Schönefeld.
Effekter syns sen
Distansarbete passar också individer olika bra, det fungerar helt enkelt inte för alla.
– Det kommer definitivt att synas när vi kommer till nästa fas, när vi kan börja återvända till kontoren. Då kommer man säkert att se effekterna av att människor har hanterat den här tiden väldigt olika, och har mått väldigt olika, säger Schönefeld.
– Det kommer nog att bli en del psykisk ohälsa som man får hantera, fortsätter hon.
För det här är inget som kommer att återgå till det gamla normala, det är Preventchefen helt övertygad om.
– Det här skulle ha kommit ändå, det går bara fortare. För en återgång till hur det var förut, det kommer inte att ske, det tror jag egentligen ingen tror på.