Telia säljer till reapris – stiger ändå

Telias försäljning av sitt innehav i den turkiska operatören Turkcell är en del i att renodla verksamheten, vilket marknaden gillar. Men man säljer till reapris, enligt Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities.

Telia stiger på börsen med anledning av försäljningen av Turkcell. Arkivbild.

Telia stiger på börsen med anledning av försäljningen av Turkcell. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-17 09:30

På tisdagseftermiddagen kom nyheten att Telia säljer sitt innehav i Turkcell Holdings till den statliga turkiska fonden Turkey Wealth Fund. Aktien handelsstoppades på Stockholmsbörsen och låg då på plus 5,5 procent.

Försäljningen är en del av Telias arbete med att lämna Eurasien, ett område som tidigare gett bolaget stora problem, inte minst i form av muthärvan i Uzbekistan.

– Det är i linje med deras strategi att omfokusera verksamheten till Norden och Baltikum, vilket på marginalen är positivt, säger Stefan Wård.

Enligt Telia var prislappen omkring 530 miljoner dollar, eller närmare 5 miljarder kronor.

– Priset, om det stämmer, är ungefär hälften av marknadsvärdet. Det är en stor rabatt, men jag antar att det är svårförhandlat och inte finns så många köpare. Men samtidigt är det viktigt att det blev av, säger Stefan Wård.

Handelsstoppet hävdes vid börsöppning på onsdagen, och aktien fortsätter att stiga i den inledande handeln.

– Försäljningen ger en starkare balansräkning vilket också ger mer flexibilitet. Marknaden uppskattar renodlingen och att man får in knappt fem miljarder i likviditet, säger Stefan Wård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!