Telias vd: Slog förväntningarna

Telia slår förväntningarna – och redovisar en vinst före skatt på 3 081 miljoner kronor för tredje kvartalet. –Det är tydligt att effekterna av covid-19 inte var lika stora det här kvartalet, säger vd:n Allison Kirkby.

Allison Kirkby, vd och koncernchef för Telia. Arkivbild.

Allison Kirkby, vd och koncernchef för Telia. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-10-21 07:10

Telias justerade rörelseresultat uppgick till 8 211 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 8 226 miljoner under tredje kvartalet i fjol.

Det slår analytikernas förväntningar, som låg på 7,8 miljarder kronor enligt en Reutersenkät.

Det slog även bolagets egna förväntningar, berättar vd:n Allison Kirkby.

– Det är tydligt att effekterna av covid-19 inte var lika stora det här kvartalet som det var under årets andra kvartal. Vi har också fortsatt att göra ett bra arbete för att mildra effekten genom disciplinerade och proaktiva kostnadsminskningar.

Hon beskriver kvartalet som hektiskt. Tjänsteintäkterna minskade med 4,8 procent på grund av lägre intäkter från roaming och reklam. Kostnadsminskningar dämpade effekterna på resultatet.

"Avsevärt bättre resultat"

Sett till helheten är hon dock nöjd.

– Vi presenterade ett stabilt kvartal, särskilt med tanke på covid-19. Vi är mycket glada att vi visar stabilitet i våra kärnintäkter, bortsett från effekten av covid-19 på roamingintäkterna, säger hon.

Även för tv- och mediasegmentet, som under andra kvartalet drabbades hårt när annonsintäkterna rasade, går trenden åt rätt håll. Intäktsutvecklingen kopplat till reklam gick från -31 procent under det andra kvartalet till -12 procent i det tredje kvartalet. En förklaring är att mycket av det viktiga sportinnehållet återupptagits, enligt Kirkby.

– Uppenbarligen så påverkas vi fortfarande, men resultatet är avsevärt bättre än under det andra kvartalet.

Det lär dock dröja innan segmentet har återhämtat sig helt, tror hon.

– Reklamintäkterna kommer att vara dämpade även under nästa år. Efter finanskrisen tog det två år innan reklamintäkterna var tillbaka på normala nivåer, och jag tror att det är ett rimligt antagande att det stämmer även för den här krisen, säger hon.

Redo att bygga ut 5G

Telia meddelar samtidigt att bolaget ingått två strategiska partnerskap med Ericsson respektive Nokia gällande 5G- och 4G-teknologi.

– Vi är väldigt glada att auktionen för 5G-spektrum kommer att kunna fortgå nu, och vi är mycket väl förberedda för att börja bygga ut 5G-nätet så fort vi har spektrumet, säger Allison Kirkby.

När allt kan vara klart kan hon inte säga, men under årets fjärde kvartal planerar Telia att täcka 20 svenska städer med 5G.

Fakta: Bättre än förväntat

Telia redovisar en vinst före skatt på 3 081 miljoner kronor för tredje kvartalet 2020. Det kan jämföras med vinsten på 2 904 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Det justerade rörelseresultatet uppgick till 8 211 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 8 226 miljoner under tredje kvartalet i fjol.

Analytiker räknade med ett justerat rörelseresultat på 7,8 miljarder kronor, enligt en Reutersenkät.

Omsättningen uppgick till 21 530 miljoner kronor, jämfört med 21 101 miljoner kronor ett år tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!