Efter att uppgifter om en stämningsansökan florerat under helgen meddelade Tiktoks kinesiska ägare Bytedance att man under måndagen kommer att lämna in stämningen.
I ett uttalande sade företrädare för Tiktok på lördagskvällen att företaget har försökt få till samtal med den amerikanska regeringen i nära ett års tid, men att de har mötts av en part som inte velat ta till sig fakta.
"För att försäkra oss om att lagen följs och att vårt företag och våra användare behandlas rättvist ser vi ingen annan utväg än att utmana presidentordern genom det rättsliga systemet", heter det i ett uttalande.
Vita huset har inte svarat på utspelet.
Brott mot yttrandefriheten
Stämningen är inte oväntad, juridiska experter har sedan Trumps order annonserades varnat för att den kan bryta mot yttrandefriheten och den amerikanska konstitutionen.
I sin exekutiva order den 14 augusti slog Trump fast att Bytedance måste sälja Tiktok inom tre månader, och att köpet 2017 av Musical.ly var olagligt.
Donald Trumps beslut var en uppföljning av en annan order veckan innan, då kontentan var att mycket av Tiktoks affärer skulle stoppas redan inom en och en halv månad, med hänvisning till att den populära videoappen påstods utgöra ett hot mot USA:s nationella säkerhet.
Ordern beskrivs i amerikanska medier som en uppföljning för att ytterligare sätta press på Tiktoks kinesiska ägare.
Kina: Ren stöld
It-bjässen Microsoft har gått ut med att man förhandlar med Bytedance om att köpa Tiktoks verksamhet i USA. Men en sådan affär beskrivs som mycket komplicerad. Även mjukvaruföretaget Oracle uppges vara intresserat av att köpa Tiktok.
Tiktok är i dag en av världens populäraste appar, med hundratals miljoner användare. Men Trump menar att företagets kopplingar till den kinesiska diktaturen gör det till ett säkerhetshot.
Både Peking-regimen och Tiktok avvisar alla sådana misstankar, och statliga kinesiska medier beskriver USA:s planer som ren stöld.