TillvÀxten vÀntas ta fart i höst

ÅterhĂ€mtningen hejdas av den andra smittvĂ„gen. Men tillvĂ€xten tar troligen fart i höst och det antas fortsĂ€tta in i 2022, enligt tvĂ„ fĂ€rska prognoser frĂ„n storbankerna Handelsbanken och Swedbank.

Christina Nyman, chefsekonom pÄ Handelsbanken, rÀknar med att den svenska ÄterhÀmtningen tar fart under andra halvÄret och nÀsta Är. Arkivbild

Christina Nyman, chefsekonom pÄ Handelsbanken, rÀknar med att den svenska ÄterhÀmtningen tar fart under andra halvÄret och nÀsta Är. Arkivbild

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2021-01-20 06:05

"Hoppet ÄtervÀnder", skriver Handelsbankens ekonomer i en fÀrsk prognos.

Efter inbromsningen det fjÀrde kvartalet 2020 vÀntar en dÀmpad tillvÀxt under det första kvartalet i Är. Det gÀller bÄde i Sverige och globalt, enligt ekonomerna.

De sĂ€nker sin prognos för svensk BNP-tillvĂ€xt i Ă„r till 2,8 procent, mot tidigare 4,1 procent. Men de höjer samtidigt prognosen för nĂ€sta Ă„r kraftigt – till 4,1 procent mot tidigare 2,7 procent.

Ökar under andra halvĂ„ret

Konkurrenten Swedbanks ekonomer höjer samtidigt sin tillvÀxtprognos för 2021 till 3 procent, vilket kan jÀmföras med en prognos pÄ 2,1 procent som de hade i november.

TillvÀxten kommer att bli bredare och öka under andra halvÄret 2021, enligt den nya prognosen.

Även Swedbanks ekonomer slĂ„r an en positiv ton i prognosen med frasen "Ljus i tunneln" i rubriken.

Förseningar i vaccinationsprogrammen pekas ut som den största risken för ÄterhÀmtningen samtidigt som bankens ekonomer sÀger att det behövs finanspolitiska ÄtgÀrder som stödjer utvecklingen bÄde pÄ kort och lÄng sikt, bland annat genom mer stöd till tjÀnstesektorn.

"Det Àr viktigt att stödprogrammen snabbt nÄr företagen, annars riskerar konkurserna att öka och arbetslösheten stiga Àn mer", skriver Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Han tillÀgger att det redan nu behövs en ekonomisk politik som möter utmaningarna med hög arbetslöshet, en Äldrande befolkning samt för att stödja gröna investeringar.

VaccinationsframgÄngar behövs

Kollegan Christina Nyman pekar pÄ att det behövs bÄde vaccinationsframgÄngar och mer ekonomiska stimulanser för att fÄ fart pÄ ÄterhÀmtningen.

”VĂ„r bedömning Ă€r att vaccinering i kombination med minskad smittspridning under vĂ„ren kan ge en rekyl i den ekonomiska aktiviteten frĂ„n det andra eller tredje kvartalet 2021”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Enligt Nyman finns det sannolikt en uppdÀmd efterfrÄgan nÀr det gÀller restaurangbesök, resor och upplevelser, men Àven för exempelvis klÀder och skor.

Hon tror Àven att ÄterhÀmtningen kommer att prÀglas av nya företagsinvesteringar, i maskiner och byggnader, vilket i sin tur krÀver nyanstÀllningar.

"Men den definitiva vÀndningen i arbetslösheten i Sverige dröjer till senare i Är", tillÀgger hon.

"Riksbanken tvekar"

Hon varnar för en för tidig utfasning av ekonomiskpolitiska stimulanser. Finanspolitiska krisÄtgÀrder, som permitterings- och omstÀllningsstöd, berÀknas lyfta BNP cirka 1 procent jÀmfört med om ÄtgÀrderna inte hade vidtagits.

NÄgon sÀnkning av Riksbankens styrrÀnta frÄn noll, dÀr den har legat sedan december 2019, tror hon inte pÄ.

"Riksbanken tvekar, men vi bedömer att den avstÄr frÄn minusrÀnta", skriver Nyman.

Swedbanks Mattias Persson Àr inne pÄ samma spÄr:

"Riksbanken behöver fortsÀtta med en expansiv penningpolitik och stödja den ekonomiska utvecklingen", skriver han.

I klartext innebÀr det en oförÀndrad rÀnta och bibehÄllna stödköpsnivÄer.

Enligt Nyman tickar börsen pÄ, dÄ stödÄtgÀrderna minskar konkursrisken kraftigt, sÀrskilt för stora börsnoterade bolag.

Fast skulle det bli en ovÀntat utdragen vaccinationsprocess kommer den ekonomiska ÄterhÀmtningen att fördröjas, befarar Nyman.

Fakta: SÀnkt prognos för 2021

Handelsbankens ekonomer sÀnker sin prognos för svensk tillvÀxt i Är till 2,8 procent, men höjer samtidigt tillvÀxtprognosen för 2022 till 4,1 procent.

För Danmark ser prognosen snarlik ut, med en tillvÀxt pÄ 1,3 procent i Är och 4,0 procent 2022.

Finlands tillvÀxtprognos för 2021 lÀmnas oförÀndrad pÄ 2021, men höjs nÄgot, till 2,3 procent 2022.

Den norska fastlandsekonomin gÄr emot strömmen och för den höjer Handelsbanken sin tillvÀxtprognos för i Är till 3,7 procent och för 2022 till 2,8 procent.

Eurozonens tillvÀxt vÀntas i Är lyfta till 4 procent och ÄterhÀmtningen 2022 berÀknas till 4,3 procent.

Storbritannien, vars ekonomi tappade 10 procent 2020, vÀntas i Är ÄterhÀmta sig med 5,8 procent och nÀsta Är fortsÀtta upp med 4,4 procent.

USA:s ekonomi berÀknas vÀxa med 4,1 procent i Är och 3,6 procent 2022, medan Kinas tillvÀxt i Är berÀknas till 8,2 procent, följt av en tillvÀxt pÄ 5,3 procent 2022.

KĂ€lla: Handelsbanken

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!