"Hoppet återvänder", skriver Handelsbankens ekonomer i en färsk prognos.
Efter inbromsningen det fjärde kvartalet 2020 väntar en dämpad tillväxt under det första kvartalet i år. Det gäller både i Sverige och globalt, enligt ekonomerna.
De sänker sin prognos för svensk BNP-tillväxt i år till 2,8 procent, mot tidigare 4,1 procent. Men de höjer samtidigt prognosen för nästa år kraftigt – till 4,1 procent mot tidigare 2,7 procent.
Ökar under andra halvåret
Konkurrenten Swedbanks ekonomer höjer samtidigt sin tillväxtprognos för 2021 till 3 procent, vilket kan jämföras med en prognos på 2,1 procent som de hade i november.
Tillväxten kommer att bli bredare och öka under andra halvåret 2021, enligt den nya prognosen.
Även Swedbanks ekonomer slår an en positiv ton i prognosen med frasen "Ljus i tunneln" i rubriken.
Förseningar i vaccinationsprogrammen pekas ut som den största risken för återhämtningen samtidigt som bankens ekonomer säger att det behövs finanspolitiska åtgärder som stödjer utvecklingen både på kort och lång sikt, bland annat genom mer stöd till tjänstesektorn.
"Det är viktigt att stödprogrammen snabbt når företagen, annars riskerar konkurserna att öka och arbetslösheten stiga än mer", skriver Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.
Han tillägger att det redan nu behövs en ekonomisk politik som möter utmaningarna med hög arbetslöshet, en åldrande befolkning samt för att stödja gröna investeringar.
Vaccinationsframgångar behövs
Kollegan Christina Nyman pekar på att det behövs både vaccinationsframgångar och mer ekonomiska stimulanser för att få fart på återhämtningen.
”Vår bedömning är att vaccinering i kombination med minskad smittspridning under våren kan ge en rekyl i den ekonomiska aktiviteten från det andra eller tredje kvartalet 2021”, skriver hon i ett pressmeddelande.
Enligt Nyman finns det sannolikt en uppdämd efterfrågan när det gäller restaurangbesök, resor och upplevelser, men även för exempelvis kläder och skor.
Hon tror även att återhämtningen kommer att präglas av nya företagsinvesteringar, i maskiner och byggnader, vilket i sin tur kräver nyanställningar.
"Men den definitiva vändningen i arbetslösheten i Sverige dröjer till senare i år", tillägger hon.
"Riksbanken tvekar"
Hon varnar för en för tidig utfasning av ekonomiskpolitiska stimulanser. Finanspolitiska krisåtgärder, som permitterings- och omställningsstöd, beräknas lyfta BNP cirka 1 procent jämfört med om åtgärderna inte hade vidtagits.
Någon sänkning av Riksbankens styrränta från noll, där den har legat sedan december 2019, tror hon inte på.
"Riksbanken tvekar, men vi bedömer att den avstår från minusränta", skriver Nyman.
Swedbanks Mattias Persson är inne på samma spår:
"Riksbanken behöver fortsätta med en expansiv penningpolitik och stödja den ekonomiska utvecklingen", skriver han.
I klartext innebär det en oförändrad ränta och bibehållna stödköpsnivåer.
Enligt Nyman tickar börsen på, då stödåtgärderna minskar konkursrisken kraftigt, särskilt för stora börsnoterade bolag.
Fast skulle det bli en oväntat utdragen vaccinationsprocess kommer den ekonomiska återhämtningen att fördröjas, befarar Nyman.