Tiotusentals kontorsjobb bort i teknikens spår

Uppemot hälften av de lättare ekonomi- och kontorsjobben kan vara på väg bort de kommande åren i automatiserings tidevarv. Men det finns tid för omställning, enligt tjänstemannafacket Unionen som slår ett slag för nya las-överenskommelsen.

Mängder av kontorsjobb hotar att försvinna. Arkivbild.

Mängder av kontorsjobb hotar att försvinna. Arkivbild.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-14 05:35

Redovisningsekonom, löne- och personaladministratör och ekonomiassistenter. Facket har i en analys landat i att omkring hälften av dessa arbetsuppgifter kan komma att försvinna de kommande fem åren när ny teknik tar över i allt snabbare omfattning.

Men för att detta inte ska omvandlas i att lika många människor, sannolikt flera tiotusentals om man ska tro Unionens profetia, blir av med jobbet måste de berörda få en chans att ställa om, lära nytt. Och det är här den kontroversiella las-överenskommelsen mellan tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv kommer in, där även två LO-fack under stor tumult till sist hakade på, enligt Unionens och tillika PTK:s ordförande Martin Linder.

– Om man bara lutar sig tillbaka finns en risk att de här jobben försvinner, säger han.

Plugga vidare

Det gäller att nu vara proaktiv och ge människor en chans att ställa om, något las-avtalet underlättar, inte bara vid nedskärningstider, enligt Linder.

Han pekar på att avtalet även ger långtgående rättigheter för den enskilde att bättra på sin kompetens med ekonomiskt stöd, för att "stärka individens framtida ställning på arbetsmarknaden och arbetsgivarens kompetensförsörjning", som det heter i las-överenskommelsen.

– Det här ger långtgående rättigheter för den enskilde att till exempel plugga vidare mitt i livet, säger Linder.

Men som så många kritiker, speciellt bland många LO-förbund, poängterat: Anställningsskyddet försvagas, det är vad arbetstagarna får betala med.

– Det gäller att hitta lösningar som balanserar varandra, säger Martin Linder.

Räddar inte

Las, vars grund sist in-först ut vilar på, är heller inte så stark som många kanske tror. Martin Linder vill inte gå så långt och säga att principen är överspelad, men ofta görs avtalsturlistor mellan fack och arbetsgivare, baserat på kvalifikationer. Och om anställda sitter på föråldrad, kanske fel kompetens:

– Då finns inget anställningsskydd i världen som räddar dig, säger Martin Linder, ungefär på samma sätt som kollegorna på IF Metall resonerat när de beslutat om att överge LO-linjen och haka på tjänstemännens överenskommelse som ur fackens synvinkel motiveras med de stärkta möjligheterna att få betald utbildning.

Fakta: Jobben som hotas

Unionen har analyserat vilka och hur många arbetsuppgifter som kan komma att försvinna från arbetsmarknaden i automatiseringens spår.

Så stor andel av följande arbetsuppgifter beräknas försvinna inom fem år:

Redovisningsekonom, 53 procent bort

Löne- och personaladministratör, 49 procent

Ekonomiassistenter, 47 procent

Inköps- och orderassistenter, 33 procent

Övriga handläggare, 33 procent

Receptarier, 31 procent

Kontorsreceptionister, 29 procent

Nätverks- och systemtekniker, 29 procent

Kundtjänstpersonal, 27 procent

Controller, 26 procent

Källa: Unionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!