Tjänstesektorn ökar takten

Minskad smittspridning och uppmjukade coronarestriktioner har fått fart på ekonomin, både i Sverige och omvärlden. Inköpschefsindex för Sveriges tjänstesektor slog rekord i maj och motsvarande index i eurozonen noterar den högsta nivån på tre år.

Tjänstesektorn växlar upp när restriktioner mjukas upp. Arkivbild

Tjänstesektorn växlar upp när restriktioner mjukas upp. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-06-03 10:39

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn i Sverige lyfte till 71,7 i maj, upp från uppreviderade 66,6 i april, enligt Swedbank och Silf. Nivån är därmed den högsta sedan indexet började tas fram för drygt 15 år sedan.

"Den starkare tjänstekonjunkturen får ett allt större fäste", konstaterar Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Han ser även en tendens att det skapas mer arbetstillfällen i sektorn när coronarestriktionerna gradvis dras tillbaka.

Kompositindex, där även industrin räknas in, steg i maj till 70,2, från 67,2 i april.

"Det är den högsta indexnivån hittills och visar att återhämtningen i näringslivet har gått betydligt snabbare än vid konjunkturuppgången efter den globala finanskrisen för drygt ett decennium sedan", skriver Jörgen Kennemar.

En indexnivå över 50 antyder tillväxt.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn i eurozonen lyfte samtidigt till 55,2 i maj, från 50,5 i april. Majnoteringen är den högsta för indexet på nästan tre år och bidrar till att lyfta kompositindex – där även tillverkningsindustrin finns med – till 57,1 i maj, upp från 53,8 i april.

"Eurozonens stora tjänstesektor vaknade till liv igen i maj", skriver Chris Williamson, chefsekonom på IHS Markit, som producerar indextalen.

Han räknar med att trenden håller i sig över sommaren.

"Företagen rapporterar den snabbast ökande efterfrågan sedan början av 2018 när covid-restriktionerna lättas på och vaccinframgångar lyfter framtidstron", tillägger Williamson.

Eurozonen väntas till följd av lyftet ta sig ur den andra recessionen under pandemin, med en tillväxt på cirka 1,5 procent under andra kvartalet i år, enligt en färsk enkät från Reuters.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!