Den nya industriparken ska återvinna gruvavfall, ta tillvara värdefulla restprodukter och producera råmaterial. Till detta krävs en yta på upp till 50 hektar, anslutning till tåg, väg och hamn, samt tillgång till stora mängder färskvatten.
I nuläget är Luleå, Skellefteå och Helsingborg möjliga alternativ för jätteetableringen.
– I Luleå finns en befintlig hamn och tåganslutning från gruvorna i Malmfälten. I Skellefteå finns redan annan kemisk industri, och relativ närhet. Helsingborg ligger längre bort, men är å andra sidan närmare kontinenten och en större del av marknaden, säger David Högnelid, marknads- och kommunikationschef på LKAB.
Konkurrens mellan städerna
Projektet är en mångmiljardsatsning som enligt bolaget kommer att skapa hundratals arbetstillfällen när verksamheten väl är igång.
Att vara en av de tilltänkta etableringsorterna glädjer Lenita Ericson, kommunalråd (S) i Luleå.
– Den här typen av stora etableringar betyder såklart jättemycket. Det känns fantastiskt och är ett kvitto på hur viktig vår region är för omställningen av den svenska industrin.
Även i konkurrentstaden Skellefteå ser man fram emot att försöka locka till sig den stora satsningen. Det skulle i så fall bli den andra omfattande industrietableringen på kort tid, efter att batteriföretaget Northvolt påbörjat bygget av en stor fabrik i kommunen.
– Det är jättekul att LKAB ser att Skellefteå är en attraktiv kommun för storskalig hållbar produktion, säger näringslivschefen Anja Palm till P4 Västerbotten.
Sällsynta metaller
Gruvavfallet som ska processas i den nya industriparken kommer från LKAB:s järnmalmsproduktion i Malmfälten, och ska omvandlas till konstgödsel och sällsynta jordartsmetaller. Det sistnämnda används i dag i mängder av vardagselektronik, samt i vindkraft och elfordon. Dessutom ska man använda avfallet för att producera gips.
– Vi vill att allt som är värdefullt ska tas om hand, säger David Högnelid på LKAB.
Förstudien till projektet pågår till och med 2021, och koncernen uppskattar att full produktion, efter miljötillstånd och konstruktion, kan uppnås år 2027.