Trots Biden – nya EU-tullar mot USA

Valet av Joe Biden till president i USA väcker hopp om fred i handelskriget med EU. Fast inte än.

Lettländaren Valdis Dombrovskis är EU:s handelskommissionär. Arkivfoto.

Lettländaren Valdis Dombrovskis är EU:s handelskommissionär. Arkivfoto.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-09 10:45

Trots många positiva uttalanden runt om i EU efter Bidens valseger kommer EU att gå vidare med sina svarsåtgärder på USA:s senaste strafftullar.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters handlar det om bland annat flygplansdelar, frukt, nötter, vissa spritsorter och andra varor som EU nu kommer att tullbelägga på totalt upp till fyra miljarder USA-dollar.

Allt är en följd av en mångårig och segsliten strid om statsstöd där USA anklagat EU för otillåtet stöd till flygplanstillverkaren Airbus och EU ansett att USA gjort detsamma för konkurrenten Boeing.

Vill förhandla

EU hoppas ändå att tullarna ska bli kortvariga.

– Vi uppmanar USA att gå med på att båda sidor omedelbart ska dra tillbaka sina åtgärder så att vi kan lägga det här bakom oss. Ett borttagande skulle ge ett vinna-vinna-läge, säger EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis på en presskonferens efter ett webbhållet möte på måndagen med medlemsländernas handelsministrar.

Sverige har accepterat de nya tullarna efter lång tvekan. Utrikeshandelshandelsminister Anna Hallberg (S) betonar att EU hela tiden velat få USA att diskutera och hoppas att de nya tullarna ska knuffa på i den riktningen.

– Det här kan vara ett sätt att komma till förhandlingsbordet, säger Hallberg på en svensk pressträff via webben.

"Dubbelfel"

EU-parlamentsledamoten Jörgen Warborn (M) tycker att EU hade kunnat vänta några månader till, för att ge den nya administrationen under Joe Biden chans att agera.

– Dubbelfel. Tullar är i princip alltid fel och tajmningen nu är oerhört dålig. Nu riskerar vi både att Trump gör något vansinnigt under sin sista tid och att den nya administrationen ser det här som en fientlig handling, säger Warborn.

Han hoppas ändå – precis som handelsminister Hallberg – på en betydligt bättre handelsrelation med Biden som president i stället för Donald Trump.

– Det här är en möjlighet att bygga en ny relation med USA och den behöver vi, säger Warborn.

– Sannolikheten att det går åt rätt håll är mycket större än att det går åt fel håll, säger Anna Hallberg.

Fakta: EU, USA och handeln

Handelsrelationerna mellan EU och USA har knakat rejält sedan Donald Trump valdes till president i USA i november 2016.

Förhandlingarna om ett långtgående handelsavtal, TTIP, lades på is redan 2017. Året därpå införde USA stål- och aluminiumtullar, vilket möttes av svarstullar från EU på allt från motorcyklar till jeans och bourbon. Åtgärderna drogs tillbaka först efter ett möte mellan Trump och EU:s dåvarande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker.

Hösten 2019 följde USA upp med tullar för flygplansdelar men också bland annat ost, vin och oliver efter att ha fått rätt från världshandelsorganisationen WTO i en tvist om statsstöd till flygplanstillverkaren Airbus. EU är nu redo att svara på samma sätt, efter att ha fått rätt i en liknande tvist kring amerikanska Boeing.

Trump-regeringen har även under flera år hotat med att införa tullar för europeiska bilar. USA:s vägran att godkänna nya domare till WTO:s tvistelösningssystem har samtidigt fått skarp kritik från EU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!