Trots jätteuppgång – börsen kan ha mer att ge

I stora delar imponerande och med goda framtidstecken. Storbolagens delårsrapporter får tummen upp av bedömare. Räkna dock inte med att den extrema uppgången på Stockholmsbörsen håller i sig.

Utveckling under 2021 samt jämfört med andra börser i världen.

Utveckling under 2021 samt jämfört med andra börser i världen.

Foto: Johan Hallnäs

Ekonomi, näringsliv & finans2021-05-02 11:39

Rapportfloden har nu ebbat ut även om en del bolag kommer med sina siffror den kommande veckan. Med facit i hand har det varit till stor del styrkebesked, anser såväl Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, som Christoffer Ahnemark, analyschef på Aktiespararna.

– Bolagen har levererat, med något undantag, i linje eller bättre än analytikernas förväntningar. Ser du på rapporterna hittills så är de nästan tio procent bättre på rörelseresultaten än marknadens konsensusprognoser, säger Söderfjell.

– Det har signalerats att återhämtningen går fortare än många trott och tittar man på till exempel Volvo och SEB så har det sett fantastiskt positivt ut, säger Christoffer Ahnemark.

Blandat mottagande

Hyggligt bra orderingång, bruttomarginaler som ligger i linje liksom kostnadseffektivitet är positiva faktorer. Att sedan negativa valutaeffekter påvisats ses som ett mindre problem. Även de utmaningar som lyfts inför rapportsäsongen, läs komponentsbrister och logistikutmaningar, är i nuläget inte något extremt sänke för marknaden, säger Lars Söderfjell som dock påpekar att förväntningarna varit oerhört uppskruvade.

– Helhetsintrycket är att det är bra men inte bättre än bra. Att komma in i linje med förväntningarna har långt ifrån räckt.

– Den officiella förväntansbilden har man överträffat, säger Christoffer Ahnemark och fortsätter:

– Sedan kan det finnas en inofficiell bild då det gått så starkt. Enskilda rapportdagar blir det dock mycket handel så det behöver inte vara indikativt att investerare inte tror på aktierna.

Från marknadshåll och bland analytiker är det dock framtiden som är det intressanta. Andra kvartalets rapporter kommer att ha enkla jämförelsetal då stora delar av världen drabbades av nedstängningar och därför blev företagens vinster rejält påverkade under andra kvartalet 2020.

Samtidigt har Stockholmsbörsen sedan årsskiftet utvecklats extremt positivt med en uppgång på omkring 20 procent. Det gör att Stockholm är en av de börser som haft starkast utveckling, uppgången kan till exempel jämföras med drygt tio procent för New York-börsens S&P 500-index eller Frankfurtbörsen som haft ungefär samma procentuella utveckling.

Konjunktur inget problem

Stigande inflation som i sin tur skulle ge ränteuppgångar skulle kunna vara en bromskloss framöver för börskurser är den allmänna analysen.

– När det gäller konjunkturen är jag optimistisk i och med att samhällen öppnar upp. Det är så mycket ekonomiska stimulanser att det är svårt att bli pessimistisk när det gäller konjunkturen. Detta är dock inte som att vara optimistisk inför börsutvecklingen. Jag ser en något begränsad potential inför årsskiftet, säger Lars Söderfjell.

– Jag skulle säga att det största problemet är att spekulationen är så utbredd i vissa aktier. Det är ofta olönsamma bolag där förväntningar handlat upp kursen till nya nivåer, säger Christoffer Ahnemark.

– Jag tänker framförallt på tech-sektorn och spac-bolagen som varit i ropen och diskuteras bland annat på sociala medier. Vi förespråkar att man ska hålla sig till stabila och lönsamma bolag och sedan eventuellt krydda med andra bolag.

Lars Söderfjell spår nu att det finns lite mer potential för börsen för resten av 2021 med en liten svacka före årsskiftet.

En stor konflikt i Sydostasien mellan Kina och USA eller att det händer något i omvärlden som får de stora centralbankerna att lägga om kursen dramatiskt skulle kunna vara avgörande faktorer enligt honom.

– Men om vi skulle stänga plus/minus-noll från de här nivåerna så har man ändå fått 20 procents avkastning och det varit ett bra börsår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!