SEB visade sina siffror med en kvartalsrapport på onsdagen. Enligt vd Johan Torgeby går det både bra och dåligt för bankerna i krisen.
– Kundaktiviteten är högre än normalt på grund av krisen. Det gynnar bankerna och SEB. Men samtidigt går många företag och privatpersoner mot en väldigt osäker framtid. Kommer alla kunna betala tillbaka på lånen? frågar han sig.
Om företag eller privatpersoner inte kan betala ränta och amorteringar leder det till att banken får ta den ekonomiska smällen. På fackspråk kallas det här för kreditförluster, och är en av bankernas stora utgiftsposter. Och de två storbankerna som visade sina siffror på onsdagen gör helt olika bedömningar av kreditförlusterna.
Johan Torgebys SEB sätter av 2,7 miljarder för att täcka framtida kreditförluster, och räknar med kreditförluster på sex miljarder för hela året.
– Vi gör vår bästa bedömning för att förutse hur många företag och hushåll som kan få problem. Men det är en av de svåraste prognoserna jag någonsin varit med och gjort, säger vd:n.
Handelsbanken, som också kom med kvartalsrapport på onsdagen, räknar å andra sidan bara med kreditförluster på 97 miljoner kronor, närmast felräkningspengar, vilket är betydligt lägre än analytikerna väntat sig. Banken gör ingen prognos för helåret.
– Det är extremt lågt och betyder att vi har god kvalitet i vår portfölj. Kreditförlusterna taktar mot noll, säger Handelsbankens vd Carina Åkerström vid en presskonferens.
"Handlar om antaganden"
SEB tror alltså på en hög kreditförlust, medan Handelsbanken i sammanhanget nästan inte räknar med någon kreditförlust alls. Hur kan bankernas förutsättningar skilja sig så? Det handlar, som så ofta i finansvärlden, om hur man räknar.
– Det handlar om vilka antaganden man gör, utifrån hur konservativ man vill vara. Handelsbanken ligger väldigt lågt vilket är förvånande, det är lite tidigt i krisen för att vara så självsäker, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.
På frågan om varför bankerna går ganska bra trots ekonomisk kris svarar Håkansson att krisen denna gång inte är i banksystemet, utan ute i ekonomin.
– Vi ser också effekten av att svenska banker har en stark underliggande verksamhet och hög kvalitet på portföljen. Där ligger svenska banker väldigt bra till jämfört med andra länder i Europa, säger han.
Aktierna faller
En annan viktig siffra är hur mycket banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, vilket kallas räntenettot. För SEB steg nettot något under kvartalet medan det för Handelsbanken minskade. Men Andreas Håkansson är kritisk.
– Båda bankerna har ett svagt räntenetto. Det är den viktigaste intäktsraden eftersom den är störst och mest stabil, och det som vi analytiker fokuserar mest på, säger Andreas Håkansson.
Marknaden verkar hålla med om den analysen. Vid halv tre på onsdagseftermiddagen var SEB:s aktie ner 2,6 procent, och Handelsbanken hade tappat 2,2 procent.