Trots svemestertrenden – tappade 33 miljarder

Svenskar på semesterresa inom landet skulle rädda den svenska besöksnäringen under sommaren. Men svemestertrenden kompenserade inte på långa vägar för de för utländska turister som stannade hemma, enligt branschorganisationen Visita.

En covidriddare i Visby uppmanar besökare att hålla avstånd. Bilden är från i slutet av juli.

En covidriddare i Visby uppmanar besökare att hålla avstånd. Bilden är från i slutet av juli.

Foto: Sören Andersson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-10-14 05:35

– Vi hoppades att semestrandet inom Sverige skulle bli en positiv parentes i krisen, men vi kan konstatera med facit i hand att tappet för de utländska turisterna är mycket större än vad svemestrandet täckte upp för, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Branschen som helhet tjänade nästan 33 miljarder kronor mindre under juni-augusti, jämfört med samma period i fjol, enligt besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita.

Missade hela försäsongen

Utländska turister stod för det största tappet, med minskade intäkter på sammanlagt 22,8 miljarder kronor. Intäkterna från svenska turister minskade därutöver med 10,1 miljarder kronor.

– Det är inte speciellt förvånande, vi missade hela försäsongen. Många levde med tvåtimmarsregeln under hela perioden när man normalt sett planerar sin sommarsemester, och kom igång väldigt sent med resandet. Jag tror också att många – både hotell, restauranger och vandrarhem – var tvungna att ta till begränsningar. Man hade färre gäster än normalt, även om man betraktades som fullbelagda, säger Siljhammar.

"Korttidsarbete är avgörande"

Visita vill att regeringen förlänger permitteringsstödet, omställningsstödet och senarelägger tidpunkten för återbetalning av skatter för att rädda företag som drabbats av minskade intäkter under krisen.

– Jag skulle säga att just korttidsarbete är helt avgörande för att rädda massor av jobb. Man har kunnat behålla sina jobb till och med november, men de verksamheter som inte har kommit i gång blir tvungna att säga upp sin personal. Vi kommer att se massor av jobb som försvinner runt årsskiftet och i början på nästa år, säger Siljhammar.

Fakta: Hotell i storstäder tappade 83 procent

De svenska hotellens intäkter sjönk med 69 procent under perioden 16 mars–21 september. I storstäderna minskade intäkterna med 83 procent.

Restaurangmarknaden tappade 46 procent av intäkterna under perioden 1 mars–21 september. I Stockholm var tappet 57 procent under motsvarande period.

Källa: Benchmarking Alliance, Caspeco, Visita

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!