TU kritiskt mot glesare postutdelning: "Skadligt"

Tidningsläsare i glesbygd kan drabbas när kravet på Postnords utdelning sänks. Förslaget får kritik från Tidningsutgivarna.
–Det är skadligt för tidningarnas möjlighet att finansiera journalistik i hela Sverige, säger Thomas Mattsson, tillförordnad vd för TU.

Regeringen vill sänka kravet på Postnords leverans av inrikesbrev. Arkivbild.

Regeringen vill sänka kravet på Postnords leverans av inrikesbrev. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-22 18:13

Regeringen vill sänka kravet på Postnords leverans av inrikesbrev. 85 procent av breven med normalporto ska delas ut inom två arbetsdagar, jämfört med 95 procent i dag. 97 procent av breven ska ha delats ut inom fyra arbetsdagar, enligt remissen.

Förslaget har fått kritik, däribland från Tidningsutgivarna, som i ett yttrande kallar det "ohållbart". Farhågan är att lokaltidningar som är beroende av postutdelningen för sin distribution – och deras läsare – ska påverkas negativt.

– Hundratusentals läsare, många i glesbygd där det inte finns god tillgång till bredbands- eller mobiluppkoppling, är beroende av postutdelning för att få nyheter och opinionsbildning via sina papperstidningar. En senare, eller till och med utebliven, distribution drabbar därför inte minst äldre målgrupper, säger Thomas Mattsson, tillförordnad vd för Tidningsutgivarna.

PRO ifrågasätter förslaget

Även PRO:s ordförande Christina Tallberg ifrågasätter varför äldre som bor i glesbygd inte ska kunna få sin tidning som tidigare.

– Prenumererar man på en daglig tidning vill man ha den varje dag och inte läsa den två dagar efteråt. Det känns märkligt. Det blir ekonomiska intressen som tar överhanden, men posten har ju en samhällsuppgift, säger hon.

Försämrad konkurrenskraft

Thomas Mattsson påpekar att den så kallade varannandagsutdelningen, som infördes i södra Sverige den 1 februari, redan påverkar tidningsdistributionen. Samtidigt ska Myndigheten för press, radio och tv snart presentera en utredning av varannandagsutdelningens konsekvenser, som Kulturdepartementet begärt.

– Den ena handen i regeringen vet inte vad den andra handen i regeringen gör. Kulturdepartementet vill lägga fram förslag för att få en tätare tidningsutdelning och Infrastrukturdepartementet lägger fram förslag om en mer gles tidningsutdelning, säger Thomas Mattsson.

Om distributionen av dagstidningar blir sämre, försämras också tidningarnas konkurrenskraft på annonsmarknaden och möjlighet att bedriva lokaljournalistik, anser han.

– Väldigt få prenumeranter vill betala för en tidning som kan vara två, tre dagar gammal. Om prenumeranterna då väljer bort tidningen är det samhällsskadligt därför att färre människor tar del av nyheter och opinionsbildning. Men det är också skadligt för att tidningarnas möjlighet att finansiera journalistik i hela Sverige försämras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!