Tummen upp för EQT:s mångmiljardaffär

På börsen är det tummen upp för riskkapitalbolaget EQT:s jätteaffär på 15,5 miljarder kronor i fastighetsbranschen. Affären väntas lyfta EQT:s vinst redan i år, enligt bolaget, vars styrelse passar på att föreslå höjd utdelning.

Christian Sinding, vd i EQT. Arkivbild.

Christian Sinding, vd i EQT. Arkivbild.

Foto: Stian Lysberg Solum

Ekonomi, näringsliv & finans2021-01-26 07:25

EQT-aktien rusar uppåt med nästan 11 procent på Stockholmsbörsen efter beskeden om storaffären och den höjda utdelningen.

"Ett år med utmaningar"

Pandemin gjorde 2020 till ett unikt år, konstaterar samtidigt EQT:s vd Christian Sinding i en bokslutskommentar.

"Pandemin förändrade vårt sätt att göra affärer, arbeta och leva. Det var ett år som påverkades av både politiska händelser och skatte- och penningpolitik. Ett år av sociala och personliga påfrestningar. Ett år med utmaningar", skriver han.

I samma bokslut föreslår EQT:s styrelse en höjning av utdelningen till 2:40 kronor per aktie, upp från 2:20 kronor ett år tidigare samtidigt som bolaget konstaterar att fondernas kapitalanskaffning lyfte till rekordnivåer.

Sinding räknar med fortsatt bra drag på marknaden.

"Med fortsatt låga räntor räknar vi med att allokeringen till privata marknader kommer att fortsätta eftersom investerare söker stabil och stark relativ avkastning", han.

Och tematiskt kvarstår EQT:s prioriteringar i affärerna, med nästan 80 procent av investeringarna i telekom, media, teknik och hälsovård.

Syftet med mångmiljardförvärvet av fastighetsutvecklaren Exeter – som uppges ge betydande synergier – är att växa inom fastighetsaffärer och investera i Nordamerika och Europa, enligt EQT.

"Vi har väldigt höga krav vid strategiska förvärv, och Exeter är ett av få bolag vi har identifierat som möter dessa kriterier och dessutom med råge", skriver Christian Sinding.

Utspädning på 3,3 procent

Köpeskillingen, som inkluderar refinansiering av skulder på 300 miljoner dollar, består dels av 1,07 miljarder dollar i kontanter och motsvarande 800 miljoner dollar i nyemitterade aktier i EQT.

Emissionen beräknas bestå av cirka 33 miljoner aktier, motsvarande en utspädning av antal aktier med cirka 3,3 procent.

Exeter är fokuserat på att köpa, utveckla och förvalta fastigheter inom logistik, industri, forskning, kontor och flerfamiljsboenden, huvudsakligen i USA och Europa.

Under 2020 förväntas Exeter ha haft intäkter på 135 miljoner dollar, vilket gett ett rörelseresultat på 80 miljoner dollar.

Fakta: Kraftigt vinstlyft för EQT

Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT redovisar en vinst före skatt på 243 miljoner euro för andra halvåret 2020. Det kan jämföras med vinsten på 60 miljoner euro under motsvarande period året före.

Förvaltningsavgifterna steg till 344 miljoner euro, upp från 275 miljoner, medan ränte- och investeringsintäkter tiofaldigades till 101 miljoner euro från 10 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!