Januaripartierna är överens: Omställningsstödet till företag som drabbats av coronakrisen ska kunna sökas även för maj, juni och juli.
– Det är fantastiskt. Vi har kämpat länge för att de som indirekt haft näringsförbud under perioden får det här stödet, säger Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita.
Besöksnäringen har drabbats hårt av förbudet för folksamlingar över 50 deltagare.
– De som har tappat absolut mest under de aktuella månaderna får nu en chans att överleva till kommande säsonger och år. Det är ett väldigt viktigt besked, säger Siljhammar.
"Bra pricksäkerhet"
Även Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, är positiv till dagens besked.
– Jag tycker att det här är väldigt välkommet. Vi har kämpat för det här på olika nivåer under en tid. Det är uppenbart att flera branscher har varit i akut behov av detta.
För att söka stödet krävs att företagets omsättning fallit med minst 40 procent för maj och 50 procent för juni och juli.
– Det riktar sig till dem som är allra mest drabbade så det har ju en bra pricksäkerhet.
Stödet gäller nu fram till och med juli. Jan-Olof Jacke vill inte spekulera i om det kan behövas en ytterligare förlängning.
– Många av de som varit mest drabbade i juni och juli har också haft det väldigt tufft i augusti. Men nu ser vi att det här är ett bra steg så får vi återkomma till vad som behövs ytterligare.
Betydligt färre företag sökte stödet än väntat för mars och april, vilket enligt Siljhammar och Jacke beror på krångliga regler om bland annat utdelning och koncernbidrag.
– Den problematiken hoppas jag nu att man ser över, säger Siljhammar.
"Fullständigt misslyckande"
Organisationen Företagarna ser positivt på förlängningen, men riktar kritik mot stödets utformning. Regeringen räknade med att stödet skulle kosta 39 miljarder kronor, men hittills har endast 1,3 miljarder delats ut.
– Det är ett fullständigt misslyckande i genomförandet, säger Günther Mårder, Företagarnas vd.
Mårder anser att många företag som borde ha fått ekonomiskt stöd inte fick det på grund av hårda regler, att stödet är för svårt att söka samt att det är negativt att tröskeln höjs för att söka stödet.
– Att tappa över 40 procent av sin omsättning klarar i princip inget företag. Det är en sak om det är en lågkonjunktur, det ska man kunna kalkylera som företagare. Men vi ska inte ha företag som kalkylerar med att det plötsligt kommer politiska beslut som för vissa företag innebär att man förbjuder verksamheten. Då måste vi ha en politik som svarar upp.
Kom alltför sent
Slutligen tycker Mårder att beslutet om ett förlängt omställningsstöd kom alltför sent.
– Det här beslutet kommer så sent att onödigt många personer har sannolikt sagts upp.
Enligt Transportföretagen är förlängningen avgörande för persontransportsektorn.
"Även om den djupaste delen av krisen kanske är förbi är krisen långt ifrån över för många branscher. Passagerartrafiken tappade i mars, mer eller mindre över en natt, 80-90 procent av omsättningen. Och läget är inte så värst mycket bättre i dag", säger Transportföretagens vd Marcus Dahlsten i en skriftlig kommentar till TT.