Tunga profiler sågar bonusar i pandemin

Näringslivsprofilen Christer Gardell sågar storbolag som höjt bonusar trots att de fått permitteringsstöd i pandemin. Han ansluter sig därmed till en växande grupp kritiker bland tunga ägare på börsen.

AB Volvos styrelse, med ordförande Carl-Henric Svanberg (till vänster), justerade bonusvillkoren i maj i fjol vilket bäddade för att vd Martin Lundstedt (till höger) och andra Volvochefer kunde ta ut 118 miljoner i bonusar under pandemiåret 2020. Arkivbild

AB Volvos styrelse, med ordförande Carl-Henric Svanberg (till vänster), justerade bonusvillkoren i maj i fjol vilket bäddade för att vd Martin Lundstedt (till höger) och andra Volvochefer kunde ta ut 118 miljoner i bonusar under pandemiåret 2020. Arkivbild

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-05 07:51

Kritiken tar särskilt sikte på den ändring av AB Volvos bonusvillkor i maj i fjol – när pandemin härjade som värst – som öppnade för bonusutbetalningar vd Martin Lundstedt och andra Volvochefer på sammanlagt 118 miljoner kronor.

"Generellt tycker vi att det är fel att ändra bonusvillkoren – spelreglerna ska vara tydliga och ledningen ska inte få någon gräddfil bara för att det uppstår problem som även drabbar ägare, övriga anställda och andra intressenter", skriver Christer Gardell, grundare och vd för aktivistfonden Cevian Capital.

Borde justeras ned

Cevian är en av de allra största ägarna på Stockholmsbörsen och var tidigare även storägare i AB Volvo.

"Om något, borde den bonusgrundande vinsten justeras ner för den eventuella vinstökning de statliga stödpengarna inneburit, även om detta i praktiken är svårt att göra", tillägger Gardell.

Institutionella ägare som pensionsbolaget AMF, femte största ägare i AB Volvo, har också kritiserat Volvostyrelsens agerande i frågan. Även Swedbank Robur och pensionsjätten Alecta är kritiska till AB Volvos hantering av bonusfrågan, rapporterar tidningen Dagens Industri.

Finansmannen Sven Hagströmer har också gått till angrepp mot Volvos bonushantering.

"Detta är verkligen det som sänker näringslivet i gemene mans ögon. Säger en sak, gör en annan", skriver han i ett inlägg på det sociala nätverket Twitter.

"Fullt förtroende"

Storägaren Industrivärden har dock backat upp AB Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg.

– Vi har full förtroende för att styrelsen i AB Volvo hanterat den aktuella frågan på ett bra sätt, säger Industrivärdens kommunikationschef Sverker Sivall till Dagens Industri.

Företrädare för Wallenbergsfärens maktbolag Investor vill enligt informationschefen Viveka Hirdman-Ryrberg inte svara på frågor om bonushanteringen bland börsbolagen.

Christer Gardell, grundare och vd för Cevian Capital, är kritisk till storföretagens bonushantering i pandemin. Arkivbild
Christer Gardell, grundare och vd för Cevian Capital, är kritisk till storföretagens bonushantering i pandemin. Arkivbild
Fakta: Exempel på pandemibonusar

Volvokoncernen – en av Sveriges största arbetsgivare – fick 1,2 miljarder i permitteringsstöd av svenska staten i fjol. Samtidigt delade bolaget ut nästan 118 miljoner kronor i bonusar till de högsta cheferna, trots att styrelseordförande Carl-Henric Svanberg lovade att det inte skulle bli några bonusar 2020 när pandemin bröt ut och stödprogrammen lanserades.

Electrolux vd Jonas Samuelson fick också en rejäl bonus på 10,4 miljoner ovanpå grundlönen på 11,5 miljoner, vilket bland annat motiverats med resultatförbättring. Räknar man in långsiktiga bonusprogram och avsättningar till pension uppgick den årliga ersättningen till Samuelson till 30 miljoner, enligt vitvarujättens årsredovisning. Även andra i koncernledningen fick vara med på bonusfesten med rörliga bonusar på sammanlagt 32 miljoner ovanpå lönen.

SKF-chefen Alrik Danielsson fick samtidigt en bonus på cirka 11 miljoner kronor ovanpå sin grundlön på 13,5 miljoner. Han fick även ett stort avgångsvederlag när han lämnade sin post strax före jul.

Ica hade också bonusfest. Där fick högste chefen Per Strömberg en rörlig ersättning på 10,3 miljoner kronor baserat på det finansiella resultatet ovanpå grundlönen på 9,6 miljoner. Strömbergs bonus blev därmed högre än själva grundlönen trots att det i årsredovisningen slås fast att den rörliga ersättningen som mest får uppgå till 100 procent av den fasta lönen.

Förutom skattefinansierat permitteringsstöd har företag i Sverige under krisen kunnat åtnjuta skattelättnader och ersättning för sjuklön för anställda.

Källor: Bolagens årsredovisningar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!