– Det händer saker i Tilray. Antalet nordiska aktieägare i Tilray, via Nordnets plattform, har fördubblats sedan månadssskiftet, säger Frida Bratt.
Det Nasdaqnoterade cannabisbolaget Tilray har hamnat i hetluften till följd av en köpvåg i Nordamerika, där småsparare går samman utifrån inlägg från så kallade influencers på plattformar som Reddit.
2 000 med Tilray i portföljen
Fördubblingen av antalet Nordnetkunder med Tilray i portföljen – till cirka 2 000 i Norden – antyder enligt Frida Bratt att inlägg i Wallstreetbets-forumet på Reddit påverkar hur småsparare i länder som Sverige, Norge och Danmark agerar.
Nordnetskundernas exponering mot hela cannabissektorn är samtidigt mycket större än deras Tilray-innehav. Det omfattar även konkurrenter som Aurora Cannabis och Canopy Growth, noterade på Torontobörsen. De båda aktierna har omkring 10 000 Nordnetkunder som ägare vardera.
Wallstreetbets, med sina omkring åtta miljoner följare, formade frontlinjen i den köpvåg som tryckte upp spelbutiken Gamestops aktie med 1 650 procent i slutet av januari – ett historiskt rally som slutade med ett tvärt kursras och skapade rubriker världen över.
– Det finns absolut de som tänker att här kan vi på kort sikt få en motsvarande situation, säger Bratt om det som nu händer med cannabisaktier som Tilray.
Motiverat som attack mot hedgefonder
Nätmäklare som är stora bland amerikanska småsparare, som Robinhood, införde när Gamestop-rallyt härjade som värst köprestriktioner för sina kunder. Detta har inte varit aktuellt bland mäklare som Nordnet och Avanza.
– Nordnets uppfattning är att det är marknadsplatsen (börsen) som ska göra sådana stopp och inte mäklare som Nordnet eller Avanza, säger Frida Bratt.
Hon påminner samtidigt om att det fortfarande är oklart vad som egentligen var huvudorsaken till Robinhoods köpstopp.
– Var det för att skydda sparare? Var det för att täcka kapitalkrav från Robinhoods långivare? Var det för att skydda hedgefonder? frågar hon sig.
Vågen av köp som tryckte upp Gamestop-aktien har bland annat motiverats som en attack mot hedgefonder, som med så kallade blankningspositioner hade satsat på kursfall i aktien. Strategin var att med ett tillräckligt stort köptryck pressa hedgefonderna till en smärtgräns där de blir tvungna att tvärvända och i stället köpa aktien för att täcka förluster.
Även andra aktier med stora blankningspositioner drogs med i köpvågen.
En del kritiker har samtidigt beskrivit det hela som ett pyramidspel, där större spelare ligger bakom hajpen och kunnat sälja innehav med enorma vinster efter det att kurserna rusat iväg uppåt.
Mycket hög risk
Bland myndigheter – bland annat på Finansinspektionen (FI) – har det även börjat öppnas upp för en skärpt reglering av systemet för blankningsaffärer på börsen.
TT: Var det många Nordnetkunder som brände sig på Gamestop-aktien?
– Köptrycket på aktien var som högst innan det började rasa. Hur många som realiserat en förlust, det vet jag inte. Men det är klart att det är många som tyvärr har hamnat fel och bränt sig. Det är väldigt olyckligt, säger Frida Bratt.
Hon tycker det är värt att fundera på vilka det faktiskt är som ligger bakom de köpräder som koordineras från Wallstreetbets-forumet.
– Det har ju blivit ett narrativ om att det här är något väldigt ideologiskt, David mot Goliath. Men de som började driva på det här med Gamestop var ju personer som vet hur finansmarknaden fungerar, säger hon.
– De såg ett case då det var mycket blankningar i Gamestop. Sedan blev det ett narrativ om att det var ett slag mot hedgefonder, som blankat extremt hårt.
Hon tillägger att hon inte vet om det är samma aktörer som ligger bakom veckans rally i cannabisaktier. Men hon manar småsparare att vara försiktiga.
– Jag tycker inte man ska försöka hoppa på ytterligare en eventuell hajp som sparare. Även om det inte skulle bli av Gamestop-magnitud i cannabisaktierna är risken att bränna sig också här mycket hög.