Hur mycket skatt bolag ska betala? Och i vilket land ska skatterna betalas? Frågorna har blivit heta igen sedan västvärldens tungviktare i G7 bildat enad front i frågan.
– Att vi har stora multinationella bolag som betalar alldeles för lite skatt i förhållande till sina vinster, det är jag den första att hålla med om. Men detta bör man skilja från argument om var någonstans beskattningen sedan bör ske, säger Magdalena Andersson.
Större skepsis
Enligt finansministern avgörs värdet av den globala minimiskatten för Sverige av hur skattebasen ska beräknas.
– Från svensk sida är det viktigt att ha möjlighet att göra nedskrivningar när man gör stora investeringar – eftersom vi har mycket tung industri i Sverige, som gör stora investeringar, säger hon.
Det G7-förslaget om att flytta en del av beskattningsrätten av stora multinationella företag med höga vinster till de länder där försäljningen äger rum i stället för där huvudkontor, forskning och utveckling finns ser hon som problematiskt.
– Där känner vi en större skepsis från svensk sida och ser inte riktigt poängen: Varför man ska flytta beskattningsrätt från där värden skapas och bolagen ligger till där konsumtionen sker?
Avgörande för svensk del är att det blir en så hög tröskel som möjligt vad gäller omsättning och vinstmarginal för att omfördelningen av beskattningsrätten ska slå till, enligt finansministern. Och att gränsen inte blir lätt att flytta nedåt längre fram.
– Det är viktigt att vara vaksam på den delen.
Tvärnej kontraproduktivt
Ett tvärnej till G7-förslaget från Sverige och likasinnade länder ser Andersson som kontraproduktivt. Hon siktar nu på att ge sig in i konstruktiva förhandlingar för att nå en kompromiss, som gör regelverket så enkelt som möjligt och det skatteuttag som ska fördelas om till konsumtionsländer så litet som möjligt.
– Självklart samarbetar vi med länder som är likasinnade med oss, som också är exportorienterade. Sedan är det inte sällan så att vi och USA har haft lite likartade ingångar i de här frågorna.
– Även om vi från svensk sida skulle tycka att status quo (oförändrad läge) är bra så är det inte ett alternativ, tillägger hon.
Frustrationen bland andra länder, med en annan grundsyn på problemen, är för stor.
– Det gör att om det inte händer något finns det en risk att företag i stället skulle bli dubbelbeskattade på ett sätt som inte heller är gynnsamt för Sverige eller den globala handeln.