Tyskt ekonomiskt avbrĂ€ck – men ljus i tunneln

Ett tungt ekonomiskt avbrĂ€ck – men Ă€ndĂ„ ljus i tunneln, och Ă€r det nĂ„gra som ska klara det sĂ„ Ă€r det de. SĂ„ kommenterar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist den tyska regeringens beslut att slĂ€cka delar av landets ekonomi.

Robert Bergqvist Àr SEB:s chefsekonom. Arkivbild.

Robert Bergqvist Àr SEB:s chefsekonom. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2020-12-13 15:40

CoronalÀget bedöms vara utom kontroll. Mellan den 16 december och den 10 januari fÄr dÀrför tyska skolor, frisörsalonger och de flesta butiker hÄlla sina portar stÀngda.

Regeringen i Berlin uppmanar ocksĂ„ företag att lĂ„ta anstĂ€llda jobba hemifrĂ„n, att erbjuda lĂ€ngre julledigheter – eller bomma igen verksamheten.

Det handlar alltsÄ om Europas största ekonomi som, mitt i det som var tÀnkt att vara julhandeln och strösslande av andra helgutgifter, helt enkelt fÄr slÀcka ned.

– Det Ă€r klart att det Ă€r ett rejĂ€lt avbrĂ€ck för den tyska ekonomin. Det Ă€r en mĂ„nad dĂ€r man drar undan ekonomisk aktivitet i framför allt tjĂ€nstesektorerna, sĂ€ger Bergqvist.

Branschorganisationer i Tyskland har larmat om att en kvarts miljon jobb Àventyras av regeringens inskrÀnkning.

Ljus i mörkret

Även Bergqvist pekar pĂ„ att vĂ€ldigt mĂ„nga jobbar inom den tyska handelssektorn, och att pĂ„verkan blir stor. Å andra sidan finns flera "men" i hans resonemang. Ett Ă€r att det inte finns nĂ„gra tecken pĂ„ att den sĂ„ export- och importdrivande tyska tillverkningsindustrin stĂ€ngs.

Det Àr i sin tur goda nyheter för EU:s, och inte minst Sveriges, ekonomier. Dessutom gör det att det inte slÄr tvÀrstopp i den tyska ekonomin i stort.

– Den minskar i tillvĂ€xttakt rejĂ€lt, men den tvĂ€rnitar inte, sĂ€ger Bergqvist.

Han pekar ocksÄ ett annat ljus i mörkret:

– Det hĂ€r Ă€r ju ocksĂ„ en period som Ă€ven normalt sett gĂ„r ner i viss aktivitet för att det Ă€r sĂ„ mĂ„nga helgdagar.

Tyskland har, liksom sÄ mÄnga andra lÀnder, haft stora stödpaket som riktats till bÄde företagen och hushÄllen under pandemin.

Fler stödpaket

Och Àven om konsumtionen minskar under den nedslÀckta tiden kan det fÄ effekten att sparandet ökar, nÀr löntagarna har relativt vÀlbevarad inkomst. Det, i sin tur, leder sannolikt till ökad konsumtion lÀngre fram, enligt Bergqvist.

Den viktigaste frÄgan Àr om företagen, i dubbel bemÀrkelse, klarar att övervintra.

Men sannolikt Àr fler tyska stödpaket att vÀnta frÄn regeringen, som dessutom Àr försedd med en rejÀl uppsÀttning ekonomiska muskler.

– Om regeringen nu tar beslut att stĂ€nga ned, dĂ„ inser den ocksĂ„ att den mĂ„ste hjĂ€lpa till, sĂ€ger Robert Bergqvist.

– Det tror jag att vi kan förvĂ€nta oss. Tyskland Ă€r vĂ€l ocksĂ„ det land jag Ă€r minst oroad för nĂ€r det gĂ€ller att klara sin krispolitik och hjĂ€lpa sin ekonomi, fortsĂ€tter han.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!