Upp till bevis för "marknadens favorit"

Den ene kan sänka börsen med skattehöjningar, men får pluspoäng från marknaden för en mindre konfrontativ linje mot Kina. Den andre använder börsen som ett mått på att den egna politiken fungerar. Men mycket tyder på att marknaden redan prisat in en vinnare.

New York-börsen breda S&P|500-index har ökat 63 procent sedan Donald Trump valdes till president. Arkivbild.

New York-börsen breda S&P|500-index har ökat 63 procent sedan Donald Trump valdes till president. Arkivbild.

Foto: Pablo Martinez Monsivais

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-25 19:12

När Republikanerna nu samlats för att officiellt utnämna Donald Trump till presidentkandidat riktas många blickar mot världens största ekonomi. Både valet av president och kongress får stora konsekvenser för hela världsekonomin.

– Det har en väldigt stor betydelse, både på kort och på lång sikt. Vad som sker i USA påverkar i stor utsträckning världens finansmarknader, börskurser och därmed pensionssparare i hela världen, säger Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank.

Donald Trump har under sin tid som president ofta refererat till börsuppgångar som kvitton på att hans ekonomiska politik fungerat. Och kärleken verkar i alla fall delvis vara besvarad – Trump kallas ofta för börsens favorit.

– Tanken är att han med sin mer företagsvänliga politik skulle stötta USA:s ekonomi bättre än Joe Biden (Demokraternas presidentkandidat). I andra vågskålen ligger att Trump haft en mer konfrontatoriska relation med Kina, vilket talar till hans nackdel, säger Andreas Wallström.

"Sann marknadsmänniska"

Sedan Trump valdes till president i november 2016 har det breda indexet S&P 500 ökat 63 procent. Men det har också varit några riktiga dalar.

– Under den period som Trump varit president har börsen både varit stark och svag, i perioder. De svaga perioderna är i stort sett sammankopplade med handelskriget med Kina, säger Peter Malmqvist, oberoende analytiker.

Han menar att mycket av utvecklingen hänger samman med personen Donald Trump.

– Troligen har ingen annan amerikansk president – i alla fall under min tid – haft lika stor påverkan på börsen, säger Malmqvist.

Men i huvudsak har det alltså varit positivt för USA-börsen.

– Det är ganska tydligt att Trump ses som en sann marknadsmänniska, som gillar att företag tjänar bra med pengar. Det är inte uteslutet att en president Biden skulle få en negativ effekt, säger Peter Malmqvist.

Mycket pekar på Biden

Både Wallström och Malmqvist ser dock racet som mer eller mindre avgjort.

– Mycket pekar på Biden som en tydlig vinnare. Det borde redan vara inprisat på börsen, säger Andreas Wallström.

– Jag tror att en Bidenvinst är inprisad, han har ett väldigt stort försprång så nära inpå valet. Jag har svårt att se något som kan förändra läget, säger Peter Malmqvist.

Alltså tyder det mesta på att en president Biden, med högre skatter och större klimatsatsningar, är att vänta efter valet. Men det viktigaste för världsekonomin är något annat, enligt Andreas Wallström.

– I vilken utsträckning drar USA åt det protektionistiska hållet? Där kan man hoppas att Biden är mindre protektionist än Trump, vilket världsekonomin hade tjänat på, säger han.

Fakta: Datum att ha koll på

Augusti:

24-27 Republikanernas partikonvent.

September:

29: Debatt mellan presidentkandidaterna.

Oktober:

7: Debatt mellan vicepresidentkandidaterna Mike Pence och Kamala Harris.

15: Debatt mellan presidentkandidaterna.

22: Debatt mellan presidentkandidaterna.

November:

3: President-, kongress- och delstatsval.

Källor: 270towin,com, The New York Times med flera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!