USA avstår sanktioner kring Nordstream 2

USA avstår tills vidare från vissa sanktioner kring det omstridda gasledningsprojektet Nordstream 2, uppger landets regering.

I januari återupptogs arbetet med Nordstream 2. Bilden är tagen vid Wismars hamn vid tillfället.

I januari återupptogs arbetet med Nordstream 2. Bilden är tagen vid Wismars hamn vid tillfället.

Foto: Jens Buettner/dpa via AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-05-20 04:16

En rapport från USA:s utrikesdepartement, som skickats till landets kongress, slår fast att företaget bakom ledningen, liksom dess vd Matthias Warnig, som står nära Rysslands president Vladimir Putin, är inblandade i aktiviteter som kunde bli föremål för sanktioner.

Men USA:s utrikesminister Antony Blinken lyfter genast de sanktionerna och säger i ett uttalande att sådana inte är i nationens intresse.

Andra sanktioner införs

Däremot kommer fyra ryska fartyg, bland annat ett som började lägga rör i danska vatten i april, att omfattas av sanktioner, liksom fem andra ryska organisationer som är inblandade, bland annat den ryska sjöräddningsmyndigheten.

När det gäller den sistnämnda så räknar Blinken med att det kommer riktlinjer som gör att sanktionerna inte påverkar delar som inte har direkt med Nordstream 2 att göra, som just sjöräddning och uppdrag kopplade till miljön.

Gasledningen, som är inne i slutfasen av bygget vid Tysklands norra kust, har länge varit ett rött skynke för Washington DC – och en politisk huvudvärk även i Sverige och Danmark på grund av placeringen i Östersjön.

Eftergift till Tyskland

Amerikanska politiker i båda partierna har ilsknat till över beskedet, som de anser ökar europeiska länders beroende av Ryssland, enligt Bloomberg. USA är fortsatt emot projektet, försäkrar Blinken, men man bedömer att möjligheterna att lyckas stoppa det är små.

Framför allt anses avståendet av sanktioner vara en eftergift till Tyskland – Warnig är tysk medborgare – vars relationer till USA försämrades under Donald Trumps presidentstyre.

"Även om vi kanske inte alltid håller med, förblir våra allianser starka, och vår position är i linje med vårt åtagande att stärka våra transatlantiska relationer som en fråga om nationell säkerhet”, säger Blinken i uttalandet.

Tyskland tar med glädje emot beskedet.

– Vi ser det här som ett konstruktivt steg som vi är glada över att diskutera vidare med våra samarbetspartners i Washington, säger utrikesminister Heiko Maas, enligt Reuters.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!