USA-val skakar om marknaden

Börsturbulens och valutastök präglar marknaden sedan USA-valet blivit just den nagelbitare investerarna inte ville ha.
–Vi har faktiskt inte en aning om var det här ska landa, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Börserna lyfter när det ser ut att gå bra för Trump. Arkivbild.

Börserna lyfter när det ser ut att gå bra för Trump. Arkivbild.

Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-04 06:05

Berg- och dalbana. Så kan man sammanfatta börsdagen hittills, både i Asien och på ledande Europabörser. Samma sak gäller terminshandeln inför det att Wall Street öppnar i eftermiddag svensk tid.

Stockholmsbörsen inledde nedåt, men hade vid lunchtid återhämtat sig något.

Demokraternas Joe Biden åkte på bakslag i flera nyckelstater. Men han hoppas fortfarande vinna presidentvalet med stöd från rostbältet, där delstater som Pennsylvania och Michigan kan avgöra valutgången till Bidens fördel.

"Det skapar osäkerhet"

Donald Trump har samtidigt gjort oväntat bra ifrån sig jämfört med många opinionsmätningar. Han har också redan hunnit utropa sig själv till segrare och även hotat att ta valprocessen till Högsta domstolen om det skulle krävas för att vinna.

– Det skapar osäkerhet. Det är precis det som marknaden inte vill ha, säger Annika Winsth.

– Han ifrågasätter ju valresultatet redan innan vi har det. Den diskussionen känns väldigt olycklig och det kan trissa upp konfliktläget och det kan få marknaden att vobbla fram och tillbaka.

I takt med att allt fler röster räknats klart ser det ut som att det kommer att ta ovanligt lång tid att avgöra vem som faktiskt vunnit presidentvalet.

På valuta- och räntemarknaden tar man viss höjd för en osäker period den närmaste tiden. Dollarn, som ses som en säker tillflyktsort, lyfter mot de flesta andra valutor. Kronan backar några ören i turbulensen, mot både dollarn och euron.

Det osäkra läge som uppstått är inte alls oväntat, enligt Claes Måhlén, chefsstrateg Handelsbanken. Marknaden har hela tiden varit inställd på detta.

– Det har ju varit ett tema under hela hösten, att det skulle kunna bli ett ifrågasatt valresultat, säger han.

"Allt kan ju hända"

Överraskningen hittills är att väljarna i slutspurten verkar ha svängt oväntat mycket till Donald Trumps favör, enligt Måhlén.

– Nu får vi se. Allt kan ju hända. Om det blir Pennsylvania som blir nyckelstaten och det ska räknas poströster där kan det här bli rätt stökigt.

Vissa bedömare befarar att rösträkningen i Pennsylvania kan ta flera dagar innan det står klart vem av kandidaterna som vunnit där.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist ser det som logiskt att börserna sjunker när det visat sig oväntat svårt att kora en segrare.

Risken för utdragna politiska låsningar är stor, där det kan bli både rättsprocesser och våldsamheter i samband med protester, befarar han.

Han delar Annika Winsths syn på att en splittrad kongress gör det svårt att snabbt få fram det nya stora stimulanspaket för att hantera de värst drabbade i coronakrisen i USA. Det brådskar, enligt Bergqvist.

– Om det här drar in i januari–februari förlorar vi väldigt mycket tid och då riskerar USA:s ekonomi att gå ned sig ännu djupare. Det gör det svårare att få ekonomin på banan igen.

Trycket ökar på Fed

Trycket ökar nu därför även på USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) att leverera stödåtgärder. Nästa räntebesked kommer redan på torsdag.

– Men penningpolitiken förmår inte lyfta ekonomin på samma sätt som finanspolitiken just nu, varnar Bergqvist.

Enligt både Måhlén och Bergqvist har dock marknaden sedan en tid varit ganska förberedd på en stökig period efter valet.

– Det har funnits med i kalkylen. Det viktiga nu är att presidentkandidaterna inte triggar våldsamheter och oroligheter, säger Bergqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!