Svenska UD avråder inte längre från icke nödvändiga resor till ett 30-tal europeiska länder. Till dem hör förutom de nordiska länderna även en rad populära turistmål som Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien och Spanien.
Turismen är en viktig inkomstkälla i flera länder och hoppet om att åter få välkomna turister, med restriktioner, är stort på flera håll. Länder som Italien och Spanien rapporterar ett märkbart bokningstryck, om än på lägre nivåer än före pandemin.
Förutom att man bör ha i bakhuvudet att situationen gällande smittspridning och reserekommendationer snabbt kan ändras är det en hel del saker att tänka på inför utlandsresan.
Olika länder kräver olika intyg och har skilda regler för testning och syn på intyg om vaccinering. Från den 1 juli ska svenskar kunna ansöka om ett så kallat covidintyg, enligt internationell standard, där uppgifter om covidvaccinering, eventuella antikroppar och covidtest ska ingå. Flera europeiska länder planerar att ansluta till systemet med covidintyg den 1 juli. Vissa välkomnar redan nu fullvaccinerade utan negativt covidtest.
UD har en app, UD Resklar, med uppdaterad information från olika länders ambassader om vad som gäller för resor till respektive land. Informationen kan också hämtas på swedenabroad.se. UD uppmuntrar även alla svenskar som reser utomlands att skriva upp sig på svensklistan.
Utöver det behöver man kontrollera vilka lokala smittskyddsrestriktioner som gäller i respektive land exempelvis om munskyddsanvändning, utegångsförbud vissa tider och liknande.
Här är inresereglerna som gäller just nu, per den 10 juni 2021, för några av svenskarnas favoritresmål:
Danmark
För att resa in i Danmark krävs generellt sett ett negativt covidtest (både PCR-test och snabbtest är godkända). För personer som inte är bosatta i en gränsregion (Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland) får testet vara högst 48 timmar gammalt vid ankomst till Danmark.
Därefter ska ett nytt test tas inom 24 timmar och inresande ska isolera sig i tio dagar. Karantänen kan avbrytas om man kan uppvisa ett negativt test som tas tidigast fyra dagar efter inresan.
För boende i gränsregioner får testet vara högst 72 timmar gammalt och man är undantagen övriga test- och karantänsregler.
Personer som kan uppvisa ett giltigt intyg om att man är färdigvaccinerade får resa in i Danmark utan att uppvisa ett negativt covidtest och är undantagna krav om ett nytt test och isolering.
Personer som har varit smittade med covid-19 undantas från testkrav och isolering om man kan framvisa dokument om ett positivt snabbtest (antigentest) eller PCR-test som, vid tidpunkten för inresan, är minst 14 dagar och högst 180 dagar gammalt.
Finland
Finland har ännu inte öppnat för turister. Nyligen lättades reglerna något giltiga skäl för icke-medborgare att resa in i landet är om man har släkt i Finland eller ska på en nödvändig arbetsresa. Alternativt seglar med egen segelbåt.
Medborgare med finskt pass har rätt att resa in i landet, men med de regler om nödvändiga tester och intyg, enligt nedan.
Inresa från länder som klassas som riskländer, som Sverige, kräver ett ifyllt hälsoformulär samt negativt covidtest som är maximalt 72 timmar gammalt (PCR eller antigen). Länder som klassas som riskländer är sådana där incidensen av coronaviruset överstigit 25 fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.
Som alternativ till negativt covidtest godtas också bevis på genomgången covid-19-infektion mindre än sex månader före inresan och det måste ha gått minst elva dagar sedan det positiva covidtestet.
Reglerna gäller samtliga inresande, även finska medborgare samt de som fått två vaccindoser, som vistats i ett riskland. Men barn födda 2008 eller senare undantas från reglerna.
För inresande från länder som klassas som röda rekommenderas frivillig karantän tills du har gjort ett andra covidtest som är negativt. Ett andra test kan göras tidigast 72 timmar efter inresa och bokas i tjänsten finentry.fi. För den som inte tar ett andra test efter ankomst rekommenderas 14 dagar karantän.
Den som har ett bevis på genomgången covid-19 infektion och barn födda 2008 eller senare undantas från rekommendationen om karantän.
Reglerna gäller för två veckor i taget och nuvarande bestämmelser gäller till den 27 juni.
Frankrike
Från och med 9 juni gäller att färdigvaccinerade får resa in i Frankrike utan att uppvisa negativt PCR-test. I övrigt måste alla inresande över 11 år uppvisa negativt covidtest, (antingen PCR- eller antigentest) som är maximalt 72 timmar gammalt. Inget krav på självkarantän eller ytterligare test på plats. Resenärer måste även fylla i en hälsodeklaration.
Grekland
För inresa i Grekland krävs ett godkänt vaccinationsintyg, negativt PCR-test som inte får vara mer än 72 timmar gammalt eller ett bevis på genomgången covid-19 infektion utfärdat av myndighet eller certifierat laboratorium. Alla över 6 år behöver något av dessa intyg.
Svenska vaccinationsintyg är för närvarande inte godkända i Grekland varför även fullvaccinerade svenskar just nu också behöver uppvisa ett negativt PCR-test för inresa, alternativt giltigt bevis på genomgången covid-19 infektion.
De grekiska myndigheterna uppdaterar med jämna mellanrum inresekraven på sin sajt.
Resenärer måste också före avresa fylla i dokumentet Passenger Locator Form (PLF) med kontaktuppgifter.
Italien
Samtliga över 2 år som reser in i Italien måste kunna uppvisa ett negativt PCR- eller antigentest som är maximalt 48 timmar gammalt. För den som inte kan uppvisa ett giltigt sådant test finns krav på självisolering samt hälsoövervakning under tio dagar med ny testtagning efter fem dagar.
Alla som reser in i Italien måste fylla i formuläret EU Digital Passenger Locator Form. Blanketten finns även i pappersform. De som reser in i landet ska även anmäla sig till den lokala hälsovårdsmyndigheten i den region man besöker.
Kroatien
Negativt PCR-test, max 72 timmar gammalt, alternativ ett antigentest, max 48 timmar gammalt, krävs för inresa.
Vaccinationsbevis på antingen en eller två doser vaccin godtas. Det måste ha gått ett visst antal dagar sedan vaccinationen för att det ska räknas. De som kan uppvisa intyg på antikroppar i kombination med en dos vaccin välkomnas också.
Den som inte kan uppvisa något av det kan testa sig på plats vid inresan följt av självisolering till dess att ett negativt test kan uppvisas.
Inresande rekommenderas även att fylla i formuläret Entercroatia.
Norge
Norge har stränga inreseregler och landets gränser är fortsatt stängda för utländska medborgare som reser från länder som klassas som högriskländer (rödflaggade) och som inte arbetar eller är bosatta i Norge.
Norska medborgare som reser till Norge måste registrera sig digitalt före inresa, tidigast 72 timmar före resan. Testning för covid-19 ska sedan ske vid gränsövergång och kan göras vid särskilda gränsstationer. De som reser från länder eller områden som klassas som röda, enligt den norska klassificeringen, ska kunna visa ett negativt covidtest som är maximalt 24 timmar gammalt. Sverige är i nuläget rödklassat.
De som reser in i Norge måste sitta i karantän i upp till tio dagar. Särskilda karantänhotell finns för ändamålet.
Från och med den 11 juni klockan 15 krävs inte längre karantän för dem som är fullvaccinerade eller har varit sjuka i covid-19 de senaste sex månaderna och kan uppvisa giltiga intyg på det.
Spanien
Från och med den 7 juni har Spanien öppnat portarna för dem som kan uppvisa ett intyg gällande vaccination oavsett vilket land man reser från.
För dem som reser från det som klassas som högriskområde och ännu inte är fullvaccinerade går det nu också att visa upp ett negativt så kallat antigentest maximalt 48 timmar gammalt vid inresan. Tidigare krävdes ett PCR-test taget tidigast 72 timmar före avresa. Barn under 6 år behöver inte uppvisa något covid-test.
Utöver det behöver de som flyger till Spanien fylla i en särskild hälsodeklaration, så kallat FCS-formulär, tidigast 48 timmar före ankomst. Det gäller samtliga resenärer.
Rättat: I en tidigare version av texten var inresereglerna för Finland felaktigt beskrivna.