Vaccineffekt – resorna till solen tar fart

Resebokningarna ökar igen efter nedgången under pandemin. Exklusiva resor i länder långt bort tycks locka – trots att reseavrådan utanför EU kvarstår. –Det visar att man tror att det släpper snart, säger Anna Hagberg, pressinformatör på Ving.

Folk på stranden i Los Cristianos på Teneriffa. Enligt resebolagen längtar många efter exotiska resmål och bokningarna ökar igen efter låga nivåer på grund av pandemin. Arkivbild.

Folk på stranden i Los Cristianos på Teneriffa. Enligt resebolagen längtar många efter exotiska resmål och bokningarna ökar igen efter låga nivåer på grund av pandemin. Arkivbild.

Foto: Marianne Løvland/NTB Scanpix/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-17 18:51

Trenden är tydlig hos flera resebolag som TT pratat med. Under hösten och till vintern har många bokat resor. Solresor, Tui och Ving kopplar ökningen till vaccinet som får flera att våga resa, antingen för att de fått det eller väntar sig få.

Och pensionärerna sticker ut. 30 procent fler över 65 år har gjort en bokning hos resebolaget Ving jämfört med normalt – med Kanarieöarna i topp. Hos Apollo bokas resor under sensommar och höst framförallt till Grekland. Men även resmål utanför Europa lockar.

– Det är intressant eftersom det fortfarande finns en reseavrådan. Det visar att man tror att det släpper snart. Vi ser att fler vill unna sig exklusiva resor till Maldiverna eller en kryssning jorden runt. Folk bokar bättre rum än normalt, säger Anna Hagberg, pressinformatör på Ving.

Thailand billigare

– Många bokar resor till Thailand från strax innan jul och framåt. Det är ovanligt tidigt, normalt bokas de i juli–augusti, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig vid Tui.

Thailand har klarat pandemin bättre än andra delar av världen och inte förekommit särskilt mycket i medierapporteringen, vilket Adam Györki tror kan påverka resenärerna. Dessutom gynnas svenskar av att kronan stärkts.

– Det gör Thailandsresan ungefär 1 500 kronor billigare per person jämfört med för ett år sedan. Det kan blir stor skillnad om man är en hel familj, säger han.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen ett förslag de kallar ett "grönt certifikat", ett slags vaccinationspass för resor inom EU. Det ska innehålla uppgifter om man har vaccinerat sig, om man är testad och om man tidigare haft covid-19.

Tui välkomnar allt som tydliggör förutsättningarna för resandet.

– Vad är det som gäller, det är vad våra kunder frågar. Det har varit svårt för oss att svara på för att det ändras hela tiden, säger Adam Györki.

Växande chartertrend

Osäkerheten är dock ett faktum. Ingen vet om världen även i höst befinner sig i en situation med stor smittspridning, nya restriktioner och stängda gränser.

– Vid stängda gränser och smittspridning som gör att man inte kan åka till resmålet så kan man inte genomföra resan. Det är inget snack, säger Emanuel Karlsson, vd för Rolfs flyg och buss som äger bolaget Solresor.

Apollo, Ving, Tui och Solresor säger alla att de har generösa av- och ombokningsregler. Till exempel en garanti för att man ska få tillbaka pengar för en inställd resa inom sju dagar hos Apollo och Ving.

Osäkerheten kan också ha väckt en sovande trend – charterresan.

– Nu när man kanske är lite osäker så har paketresan och tryggheten som kommer med den fått ett uppsving. Man vill ha en trygg researrangör bakom sig, säger Anna Hagberg, pressinformatör på Ving.

En avgörande skillnad är att då gäller paketreselagen som gör arrangören skyldig att bland annat ersätta om något går fel på resan. Den som bokar flyg, hotell eller ett airbnb-boende separat har inte det skyddet.

I juni förra året slog Allmänna reklamationsnämnden fast att resenärer har rätt till ersättning om en resa ställs in på grund av coronapandemin.

Fakta: Det gröna certifikatet

EU-kommissionen föreslår införandet av ett digitalt grönt certifikat för resande inom EU. I certifikatet ska finnas uppgifter om vaccinering, tester och tidigare covid-19-sjukdom.

Certifikatet ska gälla i alla EU-länder och även vara möjligt att införa för Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Det ska vara gratis, finnas i både digital form och på papper och kunna utfärdas på alla officiella EU-språk.

Den som ännu inte vaccinerats ska ändå kunna använda certifikatet för att exempelvis bevisa att man nyligen blivit testad eller redan haft covid-19.

Vaccineringsuppgifterna ska främst gälla för de vaccin som blivit allmänt godkända av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. För den som fått ett annat vaccin – exempelvis från Ryssland eller Kina – blir det upp till medlemsländerna att avgöra om det ska godkännas eller inte.

Förslaget ska nu behandlas av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer i ministerrådet.


Fakta: Tänk på det här när du bokar

UD:s reseavrådan

Uppdateras löpande på Utrikesdepartementets hemsida. Kan påverka villkoren för din resa.

Paketreselagen

Gäller resor där minst två resetjänster är sammanlänkade, som transport och hotell och som varar i minst 24 timmar.

Vid ett betydande fel på paketresan ansvarar arrangören för att du får ersättning, till exempel en utflyktsresa eller ett annat rum. Du kan även ha rätt till skadestånd om du drabbats av extra kostnader till följd av felet.

Allmänna reklamationsnämndens beslut om återbetalning

Om ett flygbolag ställer in en flygresa så har resenären rätt till ombokning eller återbetalning.

Om en konsument själv avbokar en reguljärflygresa på grund av risk för smittspridning på resmålet så har hen inte rätt till återbetalning.

Det är flygbolaget som är ansvarigt för att betala tillbaka biljettkostnaden.

En resenär har rätt att avboka en paketresa och få tillbaka hela kostnaden för resan om det finns stor risk för människors hälsa på ett resmål.

Om en paketresa ställs in av arrangören har resenären rätt att få tillbaka alla kostnaderna, denna rättighet kan inte avtalas bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!