Vaccinering avgörande för återhämtning

Trots förnyad smittspridning – industrin håller ångan uppe.
–Det finns skäl till optimism, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Svensk industri har fått fart igen. Arkivbild.

Svensk industri har fått fart igen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-01 09:30

Flera nya konjunktursignaler pekar på att svensk industri går hyfsat starkt, efter omständigheterna. På tisdagen kom den viktiga temperaturmätaren inköpschefsindex för industrin som steg i november till 59,1, från 58,3 i oktober. Det är den högsta nivån sedan fjärde kvartalet 2017 och tredje månaden i rad som index är högre än det historiska snittet.

"Svensk industri fortsätter att uppvisa en robust tillväxt samtidigt som produktionsplanerna blivit mer expansiva trots en ökad smittspridning och hårdare restriktioner", skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Bättre än väntat

– Global efterfrågan och handel går bättre än förväntat. Det drar svensk tillverkningsindustri nytta av, säger Torbjörn Isaksson.

– Restriktionerna är inte alls lika omfattande i Europa som i våras, fortsätter han.

Visst är ekonomin i en svacka just nu. Det visar inte minst Konjunkturinstitutets veckovisa mätningar om läget. Men det är tillfälligt, varken BNP eller sysselsättning väntas backa under fjärde kvartalet, enligt Nordeas bedömning. Och nästa år tar det fart igen, tror Isaksson.

Vaccineringen avgörande

Men allt hänger på fortsatt positiva nyheter om vaccinet som än så länge får företagen att andas framtidstro, resonerar han.

– Det finns inget utrymme för att misslyckas med vaccineringen. Det vilar ett stort ansvar på regeringen och myndigheter, säger Torbjörn Isaksson.

Men för tjänstenäringarna går det fortsatt väldigt knackigt. Och än värre har det blivit senaste veckorna i takt med de tuffare covid-restriktionerna. Konjunkturinstitutets (KI) extramätning visar på ett fortsatt tapp inom handeln och i tilltagande.

KI lyfter även den minskade omsättningen för hotell- och restaurangbranschen. Enligt Konjunkturinstitutets beräkningar är det nuvarande omsättningstappet i branschen nästan 65 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!