Villorna har det senaste året stigit i pris dubbelt så mycket, nästan 20 procent, som bostadsrätterna, runt tio procent, på den stekheta bostadsmarknaden.
Samma tendens märks på bostadsrätterna – suget efter något större är stort, visar en ny sammanställning från Svensk Mäklarstatistik.
– Det är en pandemieffekt som är väldigt tydlig. Man vill ha större när man jobbar allt mer hemma, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.
Under våren har ettorna fallit något i pris, i genomsnitt, medan större lägenheter fortsatt upp.
Tre har lägre ettapriser
I vissa storstadsnära kommuner är förändringarna mycket stora. I Värmdö, öster om Stockholm skiljer det i dag inte mer än cirka 6 000 kronor per kvadratmeter mellan en etta och en fyra eller större. Under motsvarande period i fjol (januari–maj) var gapet omkring 17 000 kronor. Trenden är likartad över stora delar av landets större städer.
I tre kommuner – Malmö, Skövde och Eskilstuna – är kvadratmeterpriset för en etta till och med lägre än för en fyra eller större. Och då ska man komma ihåg att ettor i princip alltid är dyrare per kvadrat, enligt Hans Flink. Speciellt tydligt är det på studentorter där efterfrågan på mindre bostäder av naturliga skäl är större.
I mindre kommuner syns inte den här utvecklingen särskilt tydligt eller ens alls.
– Man köper inte en stor lägenhet i Årjäng, då köper man en villa eller ett radhus, säger Hans Flink.
Samma mönster
Att villapriserna skjutit i höjden så pass mycket mer än bostadsrätterna är precis som bostadsmarknaden i stort, en udda fågel i en ovanlig kris.
– Vanligtvis går bostadsrätterna upp snabbare än villapriserna som brukar vara mer trögrörliga, säger Hans Flink.
– Fritidshus, villor och större bostadsrätter, alla visar de på samma pandemimönster, fortsätter han.
Om framtiden då? Ja, mönstret lär bestå så länge människor fortsatt får och vill jobba hemma, tror Hans Flink.
– Det är troligt att intresset då består tills att det är mättat.