Upp till 100 procent av de fasta kostnaderna i företaget kommer att kunna ersättas.
Det nya stödet ska gälla under den tid som pandemilagen är i kraft och har liknande utformning som det så kallade omställningsstödet. Det innebär att storleken på minskningen av omsättningen avgör hur stort stöd företaget får rätt till.
Förslaget bygger på en uppgörelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
Ett tak införs dock på 75 miljoner kronor per företag och månad. Dessutom är en förutsättning att företaget tappat minst 30 procent av sin omsättning.
"Förvånade mig lite"
Omsättningstappet jämförs med samma period 2019 eftersom 2020 "inte var något normalt år", säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
– En kritik som Liberalerna har haft länge är att regeringen ofta kommer med restriktioner men inte berättar hur de drabbade företagen ska ersättas. Så det här är första gången vi berättar i förväg hur ersättningssystemet ska se ut innan man har drabbats, säger hon till TT.
Företagarorganisationen Företagarna har ropat efter just det här stödet. Günther Mårder tror att det kan lugna många företag. Men enligt vd:n finns det problem.
– Man pratar om alla fasta kostnader – utom personal. För många företag är just personal den största kostnaden, säger han.
– Medarbetare som är förbjudna från att gå till sitt arbete kan självklart inte erhålla en lön från företagaren om man har blivit förbjuden av staten att utföra arbetet. Det förvånade mig lite.
"Mycket bättre"
Överlag är Günther Mårder positiv.
– Nu vet vi i alla fall att det finns en politisk ambition att rädda de företagen. Sedan krävs det en myndighet som kan svara upp och faktiskt leverera det politikerna lovar.
Nyamko Sabuni kan inte bedöma hur många företag som skulle kunna få stödet men säger att man inte ska stänga ned samhället i onödan.
– Jag är övertygad om att det här kommer att fungera mycket bättre än de andra stöden, för här kan näringslivet redan nu ta del av vad som händer om företag blir nedstängda, säger hon.
Samtidigt måste det nya stödet först godkännas av EU-kommissionen, vilket kan medföra justeringar i utformningen.Tidigast i början av april kan det därför träda i kraft, men det ska tillämpas retroaktivt om regeringen beslutat om nedstängningar.