Vasakronan: Jobba hemma-trenden dör ut

Jobba hemma-trenden överlever inte covid-19-pandemin. Den bedömningen gör fastighetsjätten Vasakronans vd Johanna Skogestig. I stället ser hon en ökad efterfrågan på mer flexibla kontorslösningar och mobila arbetssätt. En trend som funnits i flera år, men som accelererat i och med pandemin.

"Jag tror inte man kommer att sitta på samma storlek på kontoret år ut och år in. Jag tror att det kommer bli mycket mer dynamiskt i framtiden", säger Petra Krüger, Sverigechef för fastighetsutveckling på NCC.

"Jag tror inte man kommer att sitta på samma storlek på kontoret år ut och år in. Jag tror att det kommer bli mycket mer dynamiskt i framtiden", säger Petra Krüger, Sverigechef för fastighetsutveckling på NCC.

Foto: Klas Andersson/Handout/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-09-11 05:36

Folkhälsomyndighetens påbud om att de som har möjlighet ska fortsätta jobba hemifrån i höst hörsammas av många arbetsgivare. Skrivbord efter skrivbord står fortfarande oanvänt ute på kontoren, trots minskad smittspridning.

Men pendeln i jobba hemma-trenden har börjat svänga tillbaka, enligt Johanna Skogestig, vd på Vasakronan.

– Närvaron på kontoren börjar komma tillbaka nu efter sommaren, även om det fortfarande är så att man tillåter och uppmuntrar medarbetare att jobba hemma, säger hon till TT.

Temporär lösning i krisen

På lite sikt, när pandemin ebbat ut, tror hon att hemarbetet kommer falla tillbaka rejält.

– Mer distansarbete köper jag delvis, men det här med hemarbete en längre tid tror jag inte kommer att hålla i sig. Det är en temporär lösning för många bolag att komma igenom krisen, säger hon.

Vasakronan, med fyra AP-fonder som ägare, är en stor aktör på den svenska fastighetsmarknaden med 80 procent av sitt bestånd i kontorslokaler i de fyra största städerna. Resterande 20 procent består av olika typer av butiksfastigheter.

Stora kontorsbyggare som Skanska och NCC vittnar samtidigt om en något avvaktande inställning på kontorsmarknaden. Det tar längre tid att ro hem nya kontrakt nu än före covid-19-pandemin.

"Utvecklingsprojekt av hög kvalitet är fortfarande av intresse och kreditmarknaden har stabiliserats, men investeringsbeslut tar för närvarande längre tid", skriver Jacob Birkeland, presschef på Skanska, i ett mejl till TT.

"Aktiviteten förväntas återhämta sig men efterfrågan och beteendet på kontorsmarknaden kommer sannolikt förändras. För vår byggverksamhet kan detta innebära en minskad efterfrågan vad gäller kommersiellt husbyggande", fortsätter han.

Längre tid att komma till avslut

Petra Krüger, Sverigechef för fastighetsutveckling på konkurrenten NCC, har också noterat att det tar längre tid att få kontrakt underskrivna.

– Uthyrningen i våra projekt rullar på, på samma hyresnivåer som tidigare. Men det tar längre tid att komma till avslut för att teckna hyreskontrakten än före coronan. Det är den stora skillnaden, att det tar längre tid, säger hon.

Hon håller dock med Vasakronans Johanna Skogestig om att aktiviteten har börjat öka.

– Vi såg framför allt i Stockholm i våras hur marknaden var avvaktande. Men nu upplever vi en betydligt högre rörelse igen. Vi ser fortsatt ett stort intresse från investerarsidan att investera i våra kontorsprojekt, på liknande nivåer som tidigare, säger Krüger.

Hon delar även bilden av att flexibilitet kommer vara ledordet när det gäller framtidens kontor.

– Jag tror att behovet av yta för en kontorsgäst kommer behöva kunna både öka och minska över tid i mycket högre utsträckning – oavsett om det är med anledning av social distansering eller att man ökar eller minskar sin verksamhet, säger Krüger.

Arbetsgivarens ansvar

Allmänt är bilden att hemarbetandet i coronakrisen har fungerat oväntat bra under våren. Men i pågående samtal med hyresgäster handlar det nu allt mer om att hitta säkra sätt att få tillbaka medarbetarna till kontoret, enligt Skogestig.

– Det handlar om att glesa ut antalet arbetsplatser och få större utrymmen i mötesrum. Här och nu handlar mycket av våra dialoger om det, hur man kan göra det möjligt för medarbetarna att komma tillbaka.

Hemarbete är inte bara en fråga om hur arbetsgivaren ska säkra bredband, kontorsmöbler och yta i hemmet, enligt Skogestig.

– Det är ju inte alltid som bostäder är utformade för att man ska kunna sitta och jobba, säger hon och lyfter bland annat fram arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön som ett potentiellt svårt problem att lösa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!