Med en miljon euro, runt tio miljoner kronor, köper Vattenfall in sig i det estniska utvecklingsbolaget Fermi Energia som ska ta fram planer för hur Estland med hjälp av småskaliga kärnkraftverk kan minska sina koldioxidutsläpp som är högst i Europa per enhet.
Målet är att 2035 kunna placera ut ett antal sådana kraftverk i Estland, kraftverk som i dag är under utveckling i USA, Kanada och Storbritannien. Vattenfall ska bidra med kunskap kring kostnader och konstruktion, försörjningskedja, drift, underhåll och en struktur för nybyggnad.
TT: Varför i Estland och inte i Sverige?
– Vi ser inte det behovet just nu. Vi har just tagit två reaktorer ur drift, Ringhals 1 och 2. Här byggs mycket vindkraft, det finns ett produktionsöverskott i Sverige, säger Torbjörn Wahlborg, chef för affärsområdet Generation på Vattenfall.
Inte uteslutet
I Estland är läget ett helt annat. Kärnkraft saknas helt, olja är det som gäller.
Tekniken är intressant och Torbjörn Wahlborg ser att fler länder kommer vilja hoppa på det här i framtiden.
– Det är inte uteslutet att det kan bli så även i Sverige, säger han.
TT: Blir det här en testmarknad för Sverige?
– Nej, ska skulle inte vilja kalla det en testmarknad, men det är intressant för oss att följa ett skarpt projekt.
Även efter 2045
Men för närvarande gäller att köra vidare med de befintliga fem större kvarvarande reaktorerna i Forsmark och Ringhals, åtminstone till 2040-2045.
– Kanske ännu längre. Personligen tror jag att det kommer att behövas kärnkraft även efter 2045. Frågan är hur mycket, kan man livstidsförlänga de vi redan har är det ju naturligtvis billigast, säger han.
När Vattenfall tog beslutet att skrota två reaktorer nyligen angavs lönsamhetsskäl. Nu säger Wahlborg att värdet på den kvarvarande produktionen är väldigt hög i dag.
Han tycker sig se en renässans för kärnkraften såväl i Europa som i övriga världen.
Svenskt projekt
Men att bygga nya stora kraftverk i dagsläget är inte aktuellt för Vattenfall, det är bland annat för dyrt. Fördelen med småskalig kärnkraft är att den bedöms bli billigare.
– De små är ekonomiskt mer attraktiva om man kan tillverka dem i serieproduktion, säger Torbjörn Wahlborg.
Det finns mängder av olika modeller och forskning för att ta fram modulära kärnkraftreaktorer runt om i världen, bland annat i Sverige där energiföretaget Uniper och KTH gått samman i ett projekt för att utveckla en prototyp som ska stå vid Oskarshamns kärnkraftsanläggning.
Ihop med det heta på energimarknaden just nu, vätgasproduktion, passar kärnkraft väldigt bra. Det går bättre att ta tillvara energin , enligt Wahlborg.