Volvo och Telia sänken på svag börs

Stockholmsbörsen sjönk i torsdagens handel med bolag som Volvo och Telia som sänken. OMXS-index backade 0,5 procent.

Stockholmsbörsen stiger något, i linje med ledande Europabörser. Arkivbild

Stockholmsbörsen stiger något, i linje med ledande Europabörser. Arkivbild

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-02-18 09:29

Marknaden präglade av inflationsoro, med oljepriset på de högsta nivåerna på ett år och stigande råvarupriser. Bland annat steg kopparpriset på råvarumarknaden i London till 8 595 dollar per ton, det högsta kopparpriset sedan 2012 och nästan dubbelt så högt pris jämfört med i mars i fjol, när pandemin slog till på allvar.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index drog gruvkoncernen Boliden iväg, upp 1,8 procent. Lundin Mining hängde på och steg 1,4 procent. Klädkedjan H&M gick också starkt och lyfte 1,6 procent.

Nedgångar för tungviktare som Volvo, Telia och Swedbank vägde dock tyngre. Lastbilstillverkaren backade 1,0 procent, telekomjätten tappade 0,9 procent och storbanken gick ned 0,4 procent. Men allra sämst på OMXS30-listan gick Stenbecksfärens investmentbolag Kinnevik, som föll 2,7 procent.

Det rapporterande it-bolaget Sinch fortsatte uppåt efter ett bokslut som levererades efter det förvärvsdrivna kursrallyt i onsdags. Aktien steg 2,1 procent.

Spelutvecklaren Embracers aktie backade 1,5 procent, trots en positiv prognos i bolagets delårsrapport inför nästa räkenskapsår, som inleds i april.

De ledande Europabörserna backade, FTSE-index i London med 1,4 procent, DAX-index i Frankfurt med 0,2 procent och CAC40-index i Paris med 0,7 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!