Wall Street vill se storseger i USA-valet

En storseger som undanröjer politisk osÀkerhet Àr högst upp pÄ önskelistan pÄ Wall Street inför presidentvalet i USA. MÄnga investerare applÄderar dÀrför mÀtningar som nu ger presidentkandidaten Joe Biden ett stort försprÄng och visar att Demokratiska partiet kan fÄ kontroll över hela kongressen.

Wall Street hoppas pÄ politisk stabilitet efter presidentvalet. Arkivbild.

Wall Street hoppas pÄ politisk stabilitet efter presidentvalet. Arkivbild.

Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2020-10-19 05:35

I början av 2020, före covid-19-pandemin, var den sittande presidenten Donald Trump marknadens favorit.

Konjunkturen pekade uppÄt. Arbetslösheten i USA var nere pÄ den lÀgsta nivÄn pÄ 50 Är. Och bÄde Dow Jones industrindex och Nasdaq var uppe pÄ historiska rekordnivÄer.

SĂ€nkte bolagsskatten

Trump kunde i det lĂ€get lyfta fram 2017 Ă„rs skattesĂ€nkningsreform – dĂ€r bolagsskatten drogs ned frĂ„n 35 till 21 procent – och rader av avregleringar. Han har under mandatperioden gett rejĂ€lt med klirr i kassan för mĂ„nga investerare, medan Biden av mĂ„nga beskrivs som en skattehöjare.

Med lite drygt tvĂ„ veckor kvar till valet har dock vindarna börjat vĂ€nda. Allt fler strateger och analytiker pĂ„ amerikanska storbanker samt fondförvaltare sĂ€ljer nu in ett nytt drömscenario till sina kunder, med "en blĂ„ vĂ„g" inom politiken – Demokratiska partiet beskrivs som blĂ„tt i USA. Detta antas sedan följas av en vĂ„g av offentliga satsningar och stimulanser med grön och digital inriktning.

Följer man pengarna har mÄnga investerare redan satsat pÄ detta utfall. Sol- och vindkraftsbolaget Nextera petade i förra veckan oljejÀtten Exxon Mobil frÄn positionen som energisektorns högst vÀrderade bolag.

I Europa drar det i samma riktning. Den danska vindturbintillverkaren Vestas aktie har lyft 62 procent sedan Ärsskiftet och den tyska konkurrenten Siemens Gamesa Àr samtidigt upp med 59 procent, noterar tidningen Financial Times i en fÀrsk artikel pÄ temat.

– Det verkar nu som att man Ă€r pĂ„ vĂ€g att svĂ€nga om och rikta fokus mot möjligheterna till en mer expansiv finanspolitik med Biden, sĂ€rskilt om han fĂ„r kontroll över bĂ„da kamrarna i kongressen, sĂ€ger SEB-ekonomen Elisabet Kopelman till TT.

"Det vÀrsta utfallet"

Hon har pÄ banken bland annat ansvaret för analysen av utvecklingen i USA.

En viktig faktor Àr att marknaden vÀrderar ett tydligt valresultat högt i det inflammerade politiska klimat som rÄder i USA.

– Det vĂ€rsta utfallet Ă€r om det blir en utdragen vĂ€ntan pĂ„ valresultatet som omges av juridiska protester och i vĂ€rsta fall Ă„tföljs av oro och vĂ„ldsamheter, sĂ€ger Kopelman.

NÀr valresultatet 2000 fastnade i domstolar under en mÄnads tid föll S&P 500-index med 4 procent. Det slutade med en i vissa kretsar fortfarande omtvistad valseger för George W Bush.

Börsen föll initialt Ă€ven i samband med valet 2016. Även det presidentvalet omgĂ€rdades av en viss tvekan kring vem som faktiskt hade vunnit. Hillary Clinton fick totalt sett betydligt fler röster och marginalen var knapp i delstater som Pennsylvania och Wisconsin, som till slut avgjorde utgĂ„ngen och gav segern till Trump.

Pandemin ritade om kartan

Det Àr flera faktorer i coronakrisen som har bidragit till att vÀnda opinionsvindarna mot Trump inför valdagen, enligt Kopelman.

– Ekonomin var hans styrkekort och dĂ€rför trodde vi i början av Ă„ret att Trump skulle ha goda möjligheter att sitta kvar, givet hur starkt ekonomin hade utvecklats, sĂ€ger hon.

Men sÄ kom covid-19-pandemin, som ritade om den politiska kartan.

Det handlar framför allt om coronans effekter pÄ ekonomin, men ocksÄ pÄ att vÀljarna inte har förtroende för honom pÄ grund av hans skiftande kommunikation i frÄgan, sÀger Kopelman.

– Han har fĂ„tt vĂ€ldigt mycket kritik för sin hantering av pandemin och att han inte har varit den samlande kraft man behöver i en kris, tillĂ€gger hon.

Fakta: Fördel Biden i mÀtningarna

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har pÄ nationell nivÄ ett försprÄng till president Donald Trump i opinonsmÀtningarna inför presidentvalet den 3 november.

Enligt Realclearpolitics sammanstÀllning av prognoser ligger Biden pÄ 51,7 procent, medan Trump fÄr nöja sig med 42,3 procent. Biden leder Àven i de flesta delstater dÀr det Àr som jÀmnast mellan kandidaterna, vilket i slutÀndan brukar bli avgörande i amerikanska val. Men dÀr Àr marginalen betydligt mindre.

Inför valet till senaten visar Realclearpolitics sammanstÀllning av prognoser att Demokratiska partiet har ett marginellt försprÄng till Republikanerna, men att utgÄngen ser mycket oviss ut pÄ flera hÄll.

KĂ€lla: Realclearpolitics

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!