Sedan 16 juni har personer som är innehavare av fiskelicens eller personlig fiskelicens inom havsfiske eller insjöfiske kunnat ansöka om stöd om de tillfälligt tvingats upphöra med fisket till följd av covid-19.
I dag beslutade regeringen att förlänga detta stöd som tidigare gällde fram till 15 september, det kommer nu gälla till 31 december.
Den stora anledningen till att fiskare just nu tvingas stanna i hamn är en markant minskning i efterfrågan och stora prisfallet på många fiskearter till följd av mindre aktivitet inom turism, restaurang och hotellbranschen.
"Oerhört viktigt"
Många fiskare har också drabbats av stängningar i samhället vilket gjort att till exempel auktionshallar, marknader och andra distributionskanaler stängts eller haft svårt att bedriva verksamhet som vanligt.
– Stillaliggandestöd är oerhört viktigt för de fiskare som inte har andra inkomster än från fisket och som drabbats av konsekvenserna covid-19-utbrottet haft för samhället i stort. När efterfrågan minskar och priserna dyker är kostnader för att bedriva verksamheten högre än intäkterna. För många är det därför inte möjligt att fortsätta att fiska. För dessa kan stödet vara till stor hjälp, skriver landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT.
Täcker fasta kostnader
För att få stödet måste den sökande uppfylla vissa krav, bland annat ska man ha bedrivit fiske på ett unionsfartyg som understiger 24 meter under minst 120 dagar under år 2018-2019.
Ett undantag finns för fiskare som anställts på ett sådant fartyg efter 31 december 2018, de kan få stöd om de haft licens och arbetat ombord på ett fartyg under minst 60 dagar under perioden 1 januari–31 december 2019.
Stödet, så kallat stillaliggandestöd, ska användas till att täcka fasta kostnader samt arbetskraftskostnad under stödperioden.