Kinesiskt kaffebolag ville blåsa pensionsfond

Det kinesiska kaffebolaget försökte blåsa investerarna, men bluffen gick inte hem. Nu har Sjunde AP-fonden stått i spetsen av en grupp som stämt bolaget och vunnit.
–Vi tycker att vi har ett speciellt ansvar att företräda grupper i processer, säger vd Richard Gröttheim.

Hur mycket kaffe har det kinesiska bolaget Luckin Coffee sålt? Mindre än de sagt, visade det sig. Arkivbild.

Hur mycket kaffe har det kinesiska bolaget Luckin Coffee sålt? Mindre än de sagt, visade det sig. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

EkonomiD2021-10-06 05:00

Luckin Coffee, ett kinesiskt kaffebolag noterat på den amerikanska börsen, blåste upp sina försäljningssiffror och fick investerare att satsa pengar. Däribland svenska Sjunde AP-fonden, som förvaltar runt fem miljoner svenskars pensionspengar, med ett kapital på 850 miljarder kronor.

Men bluffen i Luckin Coffee uppdagades.

Förlorat pengar

– Vi var en av dem som förlorat pengar. Vi ville vara huvudkärande i en grupptalan mot bolaget, berättar Richard Gröttheim.

En grupptalan i USA innebär att en hel grupp med samma intressen går i hop i en process. En eller par stycken från gruppen utses av en domare till huvudkärande som står i spetsen, berättar Richard Gröttheim, och i tvisten med Luckin Coffee blev det Sjunde AP-fonden.

– En svensk statlig fond anses som en legitim part.

– Vi tycker att vi har ett speciellt ansvar att företräda grupper i processer, säger Gröttheim, och förklarar att detta är ett av fondens verktyg för att bedriva ägarstyrning.

Förutom processer kan en investerare som Sjunde AP-fonden föra dialog med bolag, rösta på stämmor och ibland också svartlista bolag.

– Vi står upp för värderingarna. Här har man misslett sparare, säger han, och berättar om tidigare tvister som Sjunde AP-fonden vunnit mot Google och Facebook, och en pågående tvist mot banken Goldman Sachs i Malaysia.

I USA går processer av den här typen till så att advokatbyråer tar på sig fall, och får betalt bara om de vinner, berättar han. Sjunde AP-fonden har avtal med ett par firmor som nosar upp möjliga tvister att driva i USA.

– Det kostar oss inget att göra det här. Vi får betalt ändå om tvisten vinns, men vi vill ta ansvar som huvudkärande.

Uppblåst försäljning

I bråket med Luckin Coffee vann Sjunde AP-fonden, tillsammans med de övriga investerarna som stämt kaffebolaget. Luckin Coffee erkände att försäljningssiffrorna var uppblåsta, och investerarna fick 187 miljoner dollar, cirka 1,6 miljarder kronor i ersättning. En del av de pengarna kom Sjunde AP-fonden till del.

Kanske kan man undra vad svenska pensionspengar överhuvudtaget hade i ett bluffande kinesiskt kaffebolag att göra. Men Sjunde AP-fonden följer ett index, och köper alla de aktier som ingår i det, förklarar Richard Gröttheim. I det här fallet fanns Luckin Coffee med i indexet.

TT: Är det inte enklare att plocka bort tveksamma bolag ur index i förväg?

– Problemet är att man inte vet vilka det är innan det inträffar. Skurkar är sluga, säger Richard Gröttheim.

Fakta: Grupptalan

Grupptalan finns också i svensk rätt.

I 1 § i lagen om grupprättegång sägs: "Med grupptalan avses i denna lag en talan som en kärande för som företrädare för flera personer med rättsverkningar för dem, trots att de inte är parter i målet. Grupptalan kan väckas som enskild grupptalan, organisationstalan eller offentlig grupptalan.

Med gruppen avses de personer för vilka käranden för talan".

Källa: Lagen om grupprättegång

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!