Felen vid Ringhals Ă„tgĂ€rdade – tillbaka i drift

De tekniska fel som orsakat ett stopp i kĂ€rnkraftsreaktorn Ringhals 3 har Ă„tgĂ€rdats och reaktorn har tagits i drift igen. –Vi förvĂ€ntar oss att vi ska nĂ„ full produktion under eftermiddagen, sĂ€ger presschefen Anna Collin.

KÀrnkraftsreaktorn Ringhals 3 vÀntas nÄ full produktion igen under tisdagseftermiddagen. Arkivbild.

KÀrnkraftsreaktorn Ringhals 3 vÀntas nÄ full produktion igen under tisdagseftermiddagen. Arkivbild.

Foto: Annika Örnborg/Ringhals

Energi2022-01-11 08:40

KÀrnkraftsreaktorn Ringhals 3 har nu börjat leverera el igen.

– TvĂ„ minuter över halv Ă„tta sĂ„ kopplades den första av Ringhals 3 tvĂ„ turbiner mot elnĂ€tet. SĂ„ vi Ă€r pĂ„ vĂ€g upp med elproduktionen, sĂ€ger Anna Collin, presschef pĂ„ Ringhals, pĂ„ tisdagsmorgonen.

Stoppet, som skedde i torsdags, Àr det senaste av tvÄ automatiska snabbstopp under de senaste veckorna. Snabbstoppen Àr en inbyggd sÀkerhetsÄtgÀrd som stoppar reaktorn vid signal om en avvikelse.

Orsaken till det första stoppet lokaliserades till en av styrstavarna som löstes ut pÄ grund av ett signalfel. Det senaste stoppet har liknande orsaker, berÀttar Anna Collin.

– Det Ă€r i samma hĂ€rad kan man sĂ€ga. Det hĂ€nger ihop med elektronik, sĂ€ger hon.

– Det var ett fel som fick anlĂ€ggningen att automatiskt snabbstoppas och nĂ€r det Ă„tgĂ€rdades sĂ„ uppstod det en avvikelse under stillestĂ„ndet som vi behövde ta hand om ocksĂ„. Det problemet löste sig under gĂ„rdagen.

TT: Hur ser ni pÄ att det har uppstÄtt tre avvikelser under sÄ kort tid?

– Den hĂ€r tiden pĂ„ Ă„ret sĂ„ ska vi köra för fullt naturligtvis, sĂ„ det var vĂ€ldigt olyckligt att det hĂ€r intrĂ€ffade. Det hĂ€r Ă€r sĂ„ att sĂ€ga vĂ„r högsĂ€song. Men nu ser vi fram emot att kunna köra Ă€nda fram tills i vĂ„r nĂ€r det Ă€r dags för planerad avstĂ€llning för underhĂ„ll.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!