Jättekolkraftverket slås ut av förnybart

Australiens största kolkraftverk stängs sju år tidigare än tänkt, meddelar energiföretaget Origin. Konkurrensen från allt billigare förnybar energi har blivit för hård – och kan växa ytterligare av beslutet.

Förnybara alternativ konkurrerar ut kolet i Australien. Arkivbild.

Förnybara alternativ konkurrerar ut kolet i Australien. Arkivbild.

Foto: Michael Sohn/AP/TT

Energi2022-02-17 02:08

Kraftverket Eraring, som har varit i drift i nära 40 år, förser delstaten New South Wales med omkring en fjärdedel av dess el. Livslängden var beräknad till år 2032, men nu har Origin kommit fram till att driften blir för dyr, i och med att sol- och vindkraft blir allt billigare och bättre.

– Faktum är att koldrivna elkraftverks lönsamhet pressas allt mer av renare och billigare alternativ, säger företagets vd Frank Calabria till ABC News.

Origin börjar därför planera för en nedläggning av Eraring i augusti 2025, alltså sju år tidigare än tänkt.

Som 30 000 bilar

På platsen tänker bolaget i stället bygga ett jättelikt batteri, som ska understödja New South Wales elnät under kortare efterfrågetoppar. Batteriet ska kunna ge en maxeffekt på 700 megawatt, och totalt ha en kapacitet à 2 400 megawattimmar – motsvarande ungefär 30 000 elbilar.

Beslutet illustrerar Australiens dilemma i energiomställningen. Landet är en av världens största kolproducenter och flera av kolgruvorna och kraftverken ligger i områden utan klar majoritet åt något politiskt håll. Både regeringen och oppositionspartiet Labor är därför måna om att inte fatta beslut som kan uppröra väljare som är ekonomiskt beroende av kolet.

Vind och sol

Med landets vilda natur finns samtidigt oerhört goda förutsättningar för grön energi, och flera delstater går redan i stort sett helt på sol, vind och vatten – satsningar som är i öppen opposition mot den federala regeringen.

Energiminister Angus Taylor twittrade snabbt kritik mot Origins beslut om Eraring, och hävdar att såväl elpriserna som nätets stabilitet kommer att drabbas.

Ariel Liebman, energiexpert vid Monash University i Melbourne, håller med om att dylika nedläggningar kan slå mot elräkningen. Men:

– Högre energipriser kommer inte att vara länge, eftersom detta utspel kommer att göra att ett antal stora vind- och solprojekt tidigareläggs. Det kan till och med innebära en revolution för vindkraft till havs i Australien, säger Liebman till nyhetsbyrån AFP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!