Ju fler hushåll som vill skaffa solpaneler, desto vanligare blir det att elnätsföretagen måste se över och förstärka nätet innan nya hushåll kan ansluta sig.
– Du kan bara skicka en viss mängd el genom en ledning, sedan börjar den bli för varm. Det blir en brödrost av alltihop, säger Göran Skoglund, pressansvarig hos Öresundskraft.
Hos flera av elnätsföretagen är det redan var tjugonde hushåll som får vänta på förstärkning av elnätet innan de nya solpanelerna kan kopplas in på nätet så att överskottselen kan säljas vidare. I enkätsvar till TT från de största elnätsföretagen varnar flera för att det här kommer att bli ett växande problem för nya solpanelsägare.
Max två år
Hur lång väntan blir beror på hur omfattande åtgärder som krävs. Elnätsföretagen är skyldiga att ansluta nya anläggningar inom skälig tid. Det får ta max två år, om det inte finns alldeles speciella skäl.
– Det kanske måste bytas en transformator ute i stolpen, fördelningsstationen kanske måste byggas om, vi måste dra nya kablar i marken. Plötsligt är det här en betydligt större operation än vad den lokala husägaren ser, säger Göran Skoglund.
Vid mer omfattande åtgärder kan det krävas bygglov eller tillstånd från länsstyrelsen. Då tar det ännu längre tid.
Förstärkning av elnätet kan i enklare fall ta tre till sex månader, men om det krävs omfattande åtgärder, till exempel utbyggnad av högspänningsledningar med tillhörande nätstationer, kan det ta upp till två år, svarar till exempel Eon, som har flest hushållskunder anslutna till sina elnät.
"Är koko"
Johan och Maria Haggård, som driver ett lanthotell på småländska höglandet, fick vänta mer än ett halvår på att få ansluta sina nya solpaneler till elnätet – och de får fortfarande inte sälja all el som produceras eftersom nätet inte räcker till.
– Sådana här flaskhalsar när folk vill sätta upp solceller på taken skulle ju inte finnas. Jag tycker att det är koko, säger Johan Haggård.
Hela den ekonomiska kalkylen vid anskaffning av solpaneler bygger på att överskottselen ska kunna säljas. Men hur lång väntan kan bli i det specifika fallet går inte att få veta förrän den installatör som anlitats av hushållet skickar in en föranmälan till elnätsbolaget.
Fler klagar
2021 fick Elmarknadsinspektionen in färre än 20 klagomål på långa anslutningstider från hushåll med nya solpaneler. 2022 kom det in 53 sådana klagomål och i år var antalet redan i mitten av februari uppe i 26. Därför kommer myndigheten i år att fokusera på anslutningstiderna.
– Intresset för solceller har ökat lavinartat och vi är väl inte helt nöjda med hur nätföretagen har hanterat det här, men på någon nivå får man ändå konstatera att om efterfrågan ökar väldigt kraftigt så får man räkna med att det tar lite längre tid. Lite tålamod är nog bra att ha, säger Jonas Grape, jurist på Elmarknadsinspektionen.