Miljardären budar för att sänka kolkraften

En av Australiens rikaste män försöker köpa upp den koltunga energijätten AGL, i hopp om att stoppa kolkraften i landet.

AGL är med sin stora tillit till kolkraften kontroversiellt i Australien. Här demonstrerar Greenpeace i samband med en rättegång i Sydney förra året.

AGL är med sin stora tillit till kolkraften kontroversiellt i Australien. Här demonstrerar Greenpeace i samband med en rättegång i Sydney förra året.

Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Energi2022-02-20 13:44

It-miljardären Mike Cannon-Brookes har slagit sig ihop med kanadensiska fondförvaltaren Brookfield om ett bud på AGL, Australiens största och äldsta energioperatör. Syftet är att snabba på nedläggningen av den smutsiga kolkraften för att i stället satsa på förnybar energi, skriver The Age och andra australiska medier.

Cannon-Brookes har tidigare samarbetat med bland andra Tesla-chefen Elon Musk, och är öppet kritisk till att Australiens regering fortsätter se fossil energi som en näringsgren värd att stödja.

AGL:s kolkraftverk står för ungefär 8 procent av Australiens utsläpp. Men om Cannon-Brookes får som han vill ska kolkraften stoppas senast ungefär år 2030, 15 år tidigare än nu tänkt.

Cannon-Brookes satsar samtidigt på sol-el, med bland annat ett gigantiskt projekt i norra Australien. AAPL (Australia-Asean Power Link) har en budget på 22 miljarder australiska dollar (150 miljarder kronor), och går ut på att generera så mycket solkraft att det ska räcka till export till Asien via en flera tusen kilometer lång kabel.

Australiens högerregering satsar i stället på att kampanja i kolregioner inför det val som väntas senare i år. Energiminister Angus Taylor var mycket kritisk när beskedet nyligen kom att landets största kolkraftverk Eraring ska stängas i förtid. Men operatören Origin hänvisar till att kolet inte längre kan konkurrera med sol- och vindkraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!