– Ett värstascenario nu är någon timmes frånkoppling i södra Sverige. Men sannolikheten är låg, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén på en pressträff om energiläget.
Han framhåller att el- och gaspriserna i Europa har gått ner.
– Och förbrukningen har minskat ganska rejält så jag tänker att vi är på en tryggare plats än för bara någon vecka sedan, säger Andrén.
Myndigheten har nyligen inlett en kampanj för att få hushåll och företag att spara el, där ett av budskapen är att varje sparad kilowattimme räknas. Lägre förbrukning nu betyder att mer vatten kommer att vara kvar i vattenmagasinen och kan användas senare, till exempel.
Då är risken också mindre för att Sverige ska behöva importera el fler timmar än beräknat. Med det ansträngda energiläget i Europa följer också att grannländer kan ha svårt att exportera el till Sverige under de kritiska tider det handlar om under en vinter.
De höga elpriserna under sensommaren och inledningen av hösten har redan lett till att hushållen och andra har börjat spara. I september var elanvändningen i elområde 3 och 4, där priserna har varit högst, 7 procent lägre än för ett år sedan.
Energimyndigheten talar om att det finns en potential att spara 5-10 procent och 10 procent anses vara fullt realistiskt utan att det ska gå ut över vardagsliv och verksamhet på ett vis som känns svårt.
Det handlar både om att dra ner generellt, till exempel genom att sänka inomhustemperaturen med en grad eller att halvera duschtid eller köra ekoprogram på disk- och tvättmaskin. Men också att försöka flytta förbrukning till tider på dygnet då belastningen på nätet är mindre och inte alla andra förbrukar som mest el.