– Det här är ett fenomen vi framför allt sett de senaste veckorna, speciellt under helgerna. Under dagtid har priserna dumpats när det varit soligt ute, säger Björn Björnson, analytiker på elhandelsbolaget Godel.
I takt med mer väderberoende elproduktion blir prisskillnaderna större över dygnet. Björn Björnson pekar på att priserna på el kan bli väldigt låga under helgerna när förbrukningen dessutom är lägre. Och det är strålarna från himlen som bidrar.
– Solelen börjar ge effekt. Det är intressant att vi börjar se de mönstren redan nu, säger han.
Tysk import
Visserligen byggs det allt fler svenska solcellsparker. Men det är inte dessa som pressar priset, inte ännu i alla fall. Nej, det kommer längre söderifrån.
En solig tysk dag ger överskott på el, och dessutom billig sådan.
– Den importerar vi till Sverige, säger Björnson.
Även danskarna är stora på solel.
Ett tydligt exempel var den förrförra soliga söndagen, då rasade priset ner till noll, eller 0,2 öre per kilowattimme (kWh) för att vara exakt, några timmar mitt på dagen i hela Sverige, för att sedan på kvällen rusa till över en krona i Sydsverige. Nästan likadant såg det ut samma helg på lördagen. De effekterna blir inte alls lika tydliga en vardag när förbrukningen är större.
Samma princip
– Det produceras oerhört mycket solel i Tyskland och Danmark, säger Martin Johansson, enhetschef på Energimyndigheten.
Principen är densamma med vindkraften som ofta får störst priseffekt nattetid. Mycket blåst och låg förbrukning ger till och från minuspriser på elbörsen Nord Pool.
Med mer väderberoende el blir slagen häftigare.
– Priset kommer att vara mer varierande. Därav är det bra om man är mer medveten, säger Martin Johansson, som bland annat ser att timprisavtal blivit betydligt vanligare.