"Allt på bordet" i nästa sanktionspaket

EU:s nya sanktionspaket mot Ryssland hinner knappt ens ut innan nästa håller på att förberedas. –Vår bild är att det här biter, konstaterar finansminister Mikael Damberg.

Finansminister Mikael Damberg. Arkivbild.

Finansminister Mikael Damberg. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/AP/TT

EU2022-03-15 12:32

Rysslands agerande i Ukraina är huvudämne på ministermöte efter ministermöte inom EU för tillfället. Så även för Damberg (S) och hans kollegor på tisdagen.

Allt inleddes med en lång frukostdiskussion om ekonomiska konsekvenser av kriget – inte minst kring de sanktioner som EU tagit till.

– Det verkar som om de verkligen får effekt på den ryska ekonomin, både i rubelns värde och aktiemarknaden som fortfarande håller stängt. Vi ser att Ryssland har svårt att fullfölja sina internationella åtaganden till och med, säger Damberg på väg ut från mötet.

Gas och olja?

På presskonferensen aviserar hans franske kollega Bruno Le Maire att ännu fler sanktioner är på väg och att även gas- och oljesektorn kan komma att drabbas hårdare.

– Alla alternativ finns på bordet, betonar Le Maire.

Än så länge har ändå EU undvikit att exempelvis stoppa importen av rysk gas och olja. Det beror främst på oro för energiförsörjningen i de EU-länder som fortsatt importerar mycket från Ryssland. Dessutom finns farhågor om att ett importstopp skulle pressa upp priset ytterligare och samtidigt inte hindra Ryssland från att i stället sälja till exempelvis Kina.

Damberg trycker på att det viktigaste är att hålla ihop.

– Jag ser det här som en europeisk fråga. Det som verkligen har gynnat den här utvecklingen är enigheten mellan medlemsländerna, säger finansministern.

Koldioxidtull

Bortom kriget nådde tisdagsmötet också fram till en uppgörelse om medlemsländernas syn på den "koldioxidtull", förkortad CBAM, som EU-kommissionen föreslagit för import från länder som inte har lika hårda klimatregler som EU.

Däremot blev det ännu inte något klartecken för den uppgörelse om en global minimiskatt för multinationella företag som förhandlats fram internationellt.

Regeringen hade kunnat tänka sig ett ja redan nu, men hade order från majoriteten i riksdagens EU-nämnd att vänta tills vidare.

– I grunden tycker riksdagspartierna samma sak, det vill säga att det här är bra och att vi ska införa den här typen av skatt. Men man har varit orolig för att processen går lite för snabbt och man vill reda ut en del frågetecken och det ska vi göra tillsammans, säger Damberg i Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!