Anti-kärnkraftsgrupp formeras i EU

Hållbar kärnkraft eller inte? Striden hettas nu upp i EU där både anhängare och motståndare formerar sig inför kommande förslag från EU-kommissionen.

Österrikes klimat- och energiminister Leonore Gewessler. Arkivfoto.

Österrikes klimat- och energiminister Leonore Gewessler. Arkivfoto.

Foto: Florian Schroetter/AP/TT

EU2021-11-12 10:11

Tyskland, Danmark, Österrike, Portugal och Luxemburg har nu gått ihop för att stoppa kärnkraften från att klassificeras som klimatmässigt hållbar i EU.

"Kärnkraften är inte förenlig med principen i EU:s taxonomi om att inte medföra betydande skador", heter det i ett gemensamt uttalande från de fem länderna, rapporterar nyhetssajten Euractiv.

– Vi har många bevis på hur farlig kärnkraften kan vara, sade Österrikes klimat- och energiminister Leonore Gewessler vid ett framträdande under den pågående klimatkonferensen i Glasgow.

Kvintettens uttalande kommer som ett svar på att tio andra EU-länder, med Frankrike i spetsen, i stället trycker på för det motsatta och vill få kärnkraften klassad som hållbar.

Sverige har än så länge valt att stå utanför båda påtryckningsgrupperna. En majoritet i EU-nämnden vill att Sverige driver på för att kärnkraften ska ses som hållbar, medan regeringen anser att en sådan majoritet inte finns i riksdagen som helhet.

EU-kommissionen väntas inom kort komma med sitt förslag om hur kärnkraft och även naturgas ska klassificeras i sin så kallade taxonomi för hållbar finansiering.

Fakta: För och emot om kärnkraft

Tio EU-länder trycker på för att få kärnkraften att klassificeras som miljömässigt hållbar i EU. Nio av dem har egna kärnkraft, i eller utanför landet: Frankrike (med 58 egna kärnreaktorer), Tjeckien (6), Finland (4), Slovakien (4), Ungern (4), Bulgarien (2), Rumänien (2), Slovenien och Kroatien (1 gemensamt i Slovenien). Det tionde landet är Polen som planerar att bygga kärnkraftverk med hjälp av USA.

Fem länder trycker på samma sätt på för att inte klassificera kärnkraften som hållbar. Av dem har enbart Tyskland egna kärnreaktorer (6 stycken som ska vara avvecklade senast 2022). Övriga motländer är Danmark, Österrike, Portugal och Luxemburg.

Utanför grupperna står tills vidare tolv länder – däribland fyra som har egna kärnkraftverk: Sverige (7), Spanien (7), Belgien (7) och Nederländerna (1).

I Sverige vill M, KD, SD och L att kärnkraften ska klassificeras som hållbar i EU:s taxonomi. S, MP, C och V är emot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!