Avtal hänger löst efter valskräll i Argentina

I årtionden har EU förhandlat med de så kallade Mercosur-länderna – Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay – om ett frihandelsavtal.

Valvinnaren Javier Milei efter det argentinska presidentvalet i förra veckan, tillsammans med flickvännen Fátima Flórez. Arkivfoto.

Valvinnaren Javier Milei efter det argentinska presidentvalet i förra veckan, tillsammans med flickvännen Fátima Flórez. Arkivfoto.

Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

EU2023-11-24 10:49

Nu hänger frågan lös, efter den omstridde politikern Javier Mileis seger i Argentinas presidentval förra veckan.

Grunderna för avtalet blev klara redan 2019, men väntar fortfarande på ett formellt undertecknande för att träda i kraft. Att Milei ifrågasatt nyttan med både avtalet som hela tullunionen Mercosur har inte gjort saken lättare.

Handelsminister Johan Forssell (M) är ändå hoppfull om ett genombrott om några veckor, redan till första veckan i december.

– Det skulle vara ett enormt steg framåt. Det skulle vara det största frihandelsavtal som EU någonsin har gjort, säger han på telefon från Brasilien, där han bland annat pressat på hos landets vicepresident.

Forssell tror inte att Argentina kommer att hoppa av.

– Jag uppfattar att det finns en genuin ambition från båda sidor att nå en överenskommelse nu.

Fakta: EU och Mercosur

De fyra så kallade Mercosurländerna (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) utgör tillsammans världens sjätte största ekonomi med en befolkning på totalt 275 miljoner invånare.

2021 uppgick EU:s export till Mercosurländerna till 45 miljarder euro, medan exporten åt andra hållet uppgick till 43 miljarder.

I juni 2019 enades parterna i princip om ett handelsavtal. Uppgörelsen innebär borttagna eller kraftigt sänkta tullar för bland annat europeiska bilar, bildelar, maskiner och kemikalier. I utbyte får Mercosur exempelvis ett kvotsystem för export av kött, etanol och socker till EU. Båda sidor bekräftar samtidigt sina åtaganden i enlighet med Parisavtalet om klimatförändringarna.

För att avtalet ska träda i kraft krävs godkännande från såväl EU-parlamentet som EU:s medlemsländer.

Källa: EU-kommissionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!