Efter många om och men gjorde kommissionen i vintras tummen upp för att åtminstone i vissa fall kunna klassa kärnkrafts- och gasinvesteringar som hållbara.
Från miljöhåll var dock kritiken hård och den delas nu också av n stor mängd politiker.
I en gemensam omröstning säger EU-parlamentets utskott för miljö (Envi) och ekonomi (Econ) nej till förslaget, med 76 röster mot 62.
Därmed öppnas vägen för att fälla hela förslaget när resten av EU-parlamentet kommer att hålla en avgörande omröstning i början av juli.
Nöjda och besvikna
– Jag är oerhört glad och stolt. Det finns ingenting hållbart med fossil gas. Det här är ett enormt viktigt steg för en grön omställning, säger svenska ledamoten Emma Wiesner (C) direkt efter omröstningen.
Kollegan Karin Karlsbro (L) är mer besviken.
– Jag är besviken, men framför allt orolig. Jag tycker att det är otroligt viktigt att vi inkluderar kärnkraften som en del av lösningen, både på klimatkrisen och den energisäkerhetskris som Europa befinner sig i, säger Karlsbro.
Hur hela parlamentet kommer att rösta i frågan är ännu osäkert.
– Det är ju uppenbart att olje-, fossil- och naturgaslobbyn nu kommer att göra allt för att påverka så många parlamentariker som möjligt, säger Pär Holmgren (MP).
Dyrt och svårt?
Förslaget om den så kallade taxonomin hanteras dubbelt, av både EU-parlamentet och EU:s medlemsländer. Hos de senare finns fortfarande en majoritet för att säga ja till förslaget, inte minst på grund av starkt kärnkraftvänliga länder som Frankrike och flera länder i de östra delarna av EU.
Sverige säger dock nej, både för att man inte vill grönklassa rysk naturgas men också för att man anser att kärnkraftskriterierna i förslaget gör det orimligt dyrt och orimligt svårt att investera i kärnkraft.
– Just nu behöver vi all fossilfri el som vi kan uppbåda för den gröna omställningen. Då hade det varit bra med sunda kriterier för kärnkraften i taxonomin, säger finansmarknadsminister Max Elger (S).
Kan delas upp
Om EU-parlamentet säger nej spelar det dock ingen roll vad medlemsländerna tycker. Kommissionens förslag måste godkännas av både parlamentet och medlemsländerna för att bli verklighet.
Vid ett nej tvingas kommissionen tänka om – och kanske dela på kärnkraften och naturgasen. Att de båda slagits ihop i ett förslag har annars setts som ett försök från kommissionen att tillfredsställa både det gasvänliga Tyskland och det kärnkraftsglada Frankrike.
– Riktigt hur de har resonerat från början för att slå ihop det kan man ju fundera över. Det är klart att det handlar om strategi. Men om det inte lyckas är det ju fullt möjligt att de försöker dela på det, säger Pär Holmgren (MP).