Busch hade på måndagen hoppats få med sig övriga EU-länder på en uppgörelse kring de förslag om att förändra elmarknaden som EU-kommissionen lade fram i våras.
Det gick bara delvis. Mindre kontroversiella bitar om att ge konsumenter större valfrihet eller möjligheter att dela energi fanns det bred enighet om.
Betydligt svårare var det kring regler för det som kallas dubbelriktade differenskontrakt (förkortat CFD på engelska) om hur mellanskillnader ska fördelas mellan producenter och stater när marknadspriset ligger högt eller lågt.
Kärnkraft och kol
Bakom striden ligger oro för att CFD-reglerna ska snedvrida konkurrensen, men också den eviga EU-tvisten om synen på kärnkraft och hur den ska kunna stöttas eller inte.
Parallellt finns även en bred irritation över ett svenskt kompromissförslag som i praktiken skulle innebära att Polen fortsatt kan ge statsstöd till sina kolkraftverk ända till 2028.
– Vi har ett stort block med länder som kommer att vara emot det svenska förslaget. Det är ett klart nej, sade exempelvis Luxemburgs energiminister Claude Turmes på väg in till mötet.
Tänk på kriget!
Ebba Busch tycker att medlemsländerna trots allt kommit närmare varandra under förhandlingarna. Samtidigt är hon tydlig med att vädja till kärnkraftsmotståndarna om att Rysslands krig i Ukraina kräver en större öppenhet från deras sida.
– Vi har några medlemsländer som behöver bli påminda igen om att vi har ett krig i vår del av världen. Det bästa sättet som vi kan stötta Ukraina på är att enskilda medlemsländer slutar stirra sig blinda på vilket kraftslag det ena eller andra landet väljer, säger Busch till den svenska pressen på plats efter ministermötet.
Kriget i Ukraina är också hennes skäl till att gå Polen till mötes i kolfrågan.
– Polen är centralt för att stabilisera energisystemet regionalt i förhållande till Ukraina och det gör att man ändå bör ha viss lyhördhet för deras övergång, säger Busch.
Kan bli extramöte
Måndagens oenighet innebär att diskussionen nu förs vidare av EU-ländernas ambassadörer i hopp om att nå en uppgörelse innan Sverige lämnar över sitt ordförandeskap i ministerrådet till Spanien från den 1 juli.
Energi- och näringsministern håller dörren öppen för att kalla in ministrarna igen.
– Skulle det vara så att det behövs är vi beredda att göra det. Men just nu finns det ingen efterfrågan på det, säger Ebba Busch i Luxemburg.