Busch i EU: De måste förstå att det är krig

Strid om kol och kärnkraft får EU:s reform av elmarknaden att stöta på patrull. Ordförandelandet Sverige vädjar om en lösning för Ukrainas skull.
–Vi har ett krig i vår del av världen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.

Foto: Wiktor Nummelin / TT

EU2023-06-19 11:25

Busch hade på måndagen hoppats få med sig övriga EU-länder på en uppgörelse kring de förslag om att förändra elmarknaden som EU-kommissionen lade fram i våras.

Det gick bara delvis. Mindre kontroversiella bitar om att ge konsumenter större valfrihet eller möjligheter att dela energi fanns det bred enighet om.

Betydligt svårare var det kring regler för det som kallas dubbelriktade differenskontrakt (förkortat CFD på engelska) om hur mellanskillnader ska fördelas mellan producenter och stater när marknadspriset ligger högt eller lågt.

Kärnkraft och kol

Bakom striden ligger oro för att CFD-reglerna ska snedvrida konkurrensen, men också den eviga EU-tvisten om synen på kärnkraft och hur den ska kunna stöttas eller inte.

Parallellt finns även en bred irritation över ett svenskt kompromissförslag som i praktiken skulle innebära att Polen fortsatt kan ge statsstöd till sina kolkraftverk ända till 2028.

– Vi har ett stort block med länder som kommer att vara emot det svenska förslaget. Det är ett klart nej, sade exempelvis Luxemburgs energiminister Claude Turmes på väg in till mötet.

Tänk på kriget!

Ebba Busch tycker att medlemsländerna trots allt kommit närmare varandra under förhandlingarna. Samtidigt är hon tydlig med att vädja till kärnkraftsmotståndarna om att Rysslands krig i Ukraina kräver en större öppenhet från deras sida.

– Vi har några medlemsländer som behöver bli påminda igen om att vi har ett krig i vår del av världen. Det bästa sättet som vi kan stötta Ukraina på är att enskilda medlemsländer slutar stirra sig blinda på vilket kraftslag det ena eller andra landet väljer, säger Busch till den svenska pressen på plats efter ministermötet.

Kriget i Ukraina är också hennes skäl till att gå Polen till mötes i kolfrågan.

– Polen är centralt för att stabilisera energisystemet regionalt i förhållande till Ukraina och det gör att man ändå bör ha viss lyhördhet för deras övergång, säger Busch.

Kan bli extramöte

Måndagens oenighet innebär att diskussionen nu förs vidare av EU-ländernas ambassadörer i hopp om att nå en uppgörelse innan Sverige lämnar över sitt ordförandeskap i ministerrådet till Spanien från den 1 juli.

Energi- och näringsministern håller dörren öppen för att kalla in ministrarna igen.

– Skulle det vara så att det behövs är vi beredda att göra det. Men just nu finns det ingen efterfrågan på det, säger Ebba Busch i Luxemburg.

Fakta: EU:s energireform

EU-kommissionen presenterade i mitten av mars förslag för att förändra elmarknaden. De består av ändringar i olika existerande EU-regler som exempelvis elförordningen och eldirektivet.

Förslagen har tre huvudmål: öka på investeringarna i förnybar energi, ge bättre skydd och inflytande till konsumenterna samt öka konkurrenskraften för EU:s industri.

I förslagen ingår bland annat att alla konsumenter ska få rätt att välja elkontrakt med fast pris, få mer information om villkoren och dessutom rätt att dela den energi man själv tillverkar – exempelvis via solceller på taket – med någon annan än bara leverantören. Sårbara konsumenter ska också få bättre skydd, och exempelvis inte riskera att bli helt utan el.

Förslagen behandlas nu parallellt av EU:s ministerråd och EU-parlamentet, i hopp om att nå en slutlig uppgörelse redan under hösten.


Fakta: Dubbelriktade differenskontrakt

Så här beskriver EU-kommissionen de kontrakt som förkortas CFD på engelska och är centrala i förslaget till reform av elmarknaden:

"Ett dubbelriktat differenskontrakt är ett kontrakt som ingås mellan en elproducent och ett offentligt organ, vanligtvis staten, som fastställer ett lösenpris, vanligen genom ett konkurrensutsatt anbudsförfarande".

"Producenten säljer elen på marknaden men fastställer sedan, tillsammans med det offentliga organet, skillnaden mellan marknadspriset och lösenpriset. På så sätt kan producenten få en stabil intäkt för den el som produceras, samtidigt som producenternas intäkter begränsas när marknadspriserna är höga".

"I ett dubbelriktat differenskontrakt får producenten mellanskillnaden om marknadspriset är lägre än lösenpriset. Om marknadspriset är högre än lösenpriset betalar producenten tillbaka mellanskillnaden."

Källa: EU-kommissionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!