Coronastödet lyfter i EU

Vändpunkten är här, hoppas EU-ledningen när det gemensamma coronastödet nu ska rullas ut. För Sverige väntar de första pengarna sannolikt i höst.

Finansminister Magdalena Andersson (S) träffar svenska journalister på väg in till fredagens EU-finansministermöte i Luxemburg.

Finansminister Magdalena Andersson (S) träffar svenska journalister på väg in till fredagens EU-finansministermöte i Luxemburg.

Foto: TT

EU2021-06-18 11:15

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är på rundresa i medlemsländerna och har på tre dagar hunnit med att ge preliminära godkännanden till stödplanerna i såväl Spanien som Portugal, Grekland, Danmark och Luxemburg.

Det ska nu följas av definitiva klartecken även från ministerrådet, inom fyra veckor. Därefter kan en första utbetalning ske, av upp till 13 procent av de ansökta pengarna.

– Den värsta delen av krisen är över. Nu är vi vid en vändpunkt, säger João Leão, finansminister i ministerrådets nuvarande ordförandeland Portugal, på väg in till fredagens finansministermöte i Luxemburg.

Sverige får vänta?

Nästa vecka väntar ytterligare sju huvudstäder på besök från von der Leyen. Österrike och Slovakien på måndag följs av Tyskland, Lettland och Italien på tisdag och Frankrike och Belgien på onsdag.

Någon resa till Stockholm blir det dock inte än på ett tag.

– Om och när Ursula von der Leyen kommer till Sverige varken kan eller ska jag svara på, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i Luxemburg.

Sannolikt dröjer det till september innan klartecken ges för den svenska planen, som totalt omfattar drygt 30 miljarder kronor i bidrag från EU. Troligen kommer den första utbetalningen sedan i oktober.

"Ingen brådska"

– Självklart ska vi ta del av de här pengarna som ligger i Sveriges kuvert, men det är ingen brådska från svensk sida, säger Andersson.

Coronastödet består totalt av 7 000 miljarder svenska kronor som lånas upp av EU-kommissionen. Pengarna fördelas sedan till de 27 medlemsländerna i enlighet med de planer som de har lämnat in.

– Vi kan vara stolta över att Next generation EU (kommissionens namn på coronastödet) håller på att lyfta. De här reformerna och investeringarna kommer att leda återhämtningen i rätt riktning, säger EU:s finanskommissionär Paolo Gentiloni på plats i Luxemburg.

Digitalskatt?

På fredagens möte informerades finansministrarna även om de internationella diskussioner som förs inom OECD, G7 och G20 om miniminivåer för bolagsskatt och beskattning av världens stora nätjättar.

Sverige har länge varit väldigt skeptiskt till en digitalskatt och starkt betonat varje lands rätt att själv avgöra sina skattesatser. Fast nu låter finansministern lite mer accepterande.

– En global miniskattesats kan ju rätt utformad vara någonting som är positivt. Det handlar väldigt mycket om hur man definierar basen för den här skatten. Och om det här paketet kombineras med en avveckling av de nationella initiativ som finns för digital beskattning så kan summa summarum bli någonting som är helt ok för Sverige, säger Magdalena Andersson i Luxemburg.

Fakta: Coronastödet i EU

Hittills har 24 EU-länder skickat in sina coronastödsplaner till EU-kommissionen. Här är vad länderna önskar få i bidrag (alla summor i miljarder euro):

Spanien: 69,5

Italien: 68,9 samt 122,6 i lån

Frankrike: 40,9

Tyskland: 27,9

Polen: 23,9 samt 12,1 i lån

Grekland: 17,8 samt 12,7 i lån

Rumänien: 14,3 samt 15 i lån

Portugal: 13,9 samt 2,7 i lån

Ungern: 7,2

Tjeckien: 7,1

Slovakien: 6,6

Kroatien: 6,4

Belgien: 5,9

Österrike 4,5

Sverige: 3,2

Litauen: 2,2

Finland: 2,1

Slovenien: 1,8 samt 0,7 i lån

Lettland: 1,8

Danmark: 1,5

Cypern: 1 samt 0,2 i lån

Irland: 1

Estland: 1

Luxemburg: 0,9

Paketen till Spanien, Portugal, Grekland, Danmark och Luxemburg har redan fått preliminärt godkänt av EU-kommissionen. Bulgarien, Nederländerna och Malta har ännu inte lämnat in sina planer.

Källa: EU-kommissionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!