EU höjer näven mot skalbolag

Skalbolag och anonyma brevlådeföretag ska stävjas när EU skärper tonen på skatteområdet. Kommissionen vill samtidigt plocka åt sig en fjärdedel av intäkterna från handeln med utsläppsrätter.

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni vill "dra åt skruvarna" kring skalbolag och brevlådeföretag. Arkivfoto.

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni vill "dra åt skruvarna" kring skalbolag och brevlådeföretag. Arkivfoto.

Foto: Yves Herman/AP/TT

EU2021-12-22 12:38

EU-kommissionen vill ge nationella skattemyndigheter en checklista för att upptäcka och avslöja företag som bara finns till för att kringgå diverse skatteregler.

Det handlar bland annat om hur stor del av företagens intäkter som kommer från annan verksamhet än vad de i huvudsak sysslar med, hur stor del av inkomsterna som kommer via transaktioner från andra områden och inte minst om vem som egentligen sköter verksamheten rent administrativt.

Bolagsskatt

"Det här förslaget drar åt skruvarna kring skalbolagen. Våra förslag skapar objektiva indikatorer för att hjälpa nationella skattemyndigheter att hitta bolag som bara finns på papper", säger ekonomikommissionären Paolo Gentiloni i ett pressmeddelande.

Parallellt med skalbolagsförslaget lämnar kommissionen även sitt formella förslag om hur medlemsländerna ska uppfylla höstens internationella överenskommelse inom ekonomiska samarbetsorganisationen OECD om en miniminivå för bolagsbeskattningen på 15 procent.

Nya intäkter?

Budgetkommissionären Johannes Hahn är samtidigt ute efter en rejäl mängd nya intäkter direkt till EU-budgeten.

Bland annat vill han att EU centralt ska ta hand om 25 procent av intäkterna från handeln med utsläppsrätter (ETS). Pengarna ska sedan användas till att betala av på de jättelika lån som EU-länderna gemensamt tagit för att få fart på ekonomin igen efter coronapandemin. Dessutom ska intäkterna finansiera den nya klimatfond, som är tänkt att hjälpa områden och invånare som drabbas särskilt hårt av klimatomvandlingen.

Kommissionen hoppas framöver också direkt få in 75 procent av intäkterna från sin föreslagna "importskatt", CBAM, som ska tas ut på varor som anländer till EU från länder som inte har lika hårda klimatkrav.

Att få alla EU-länder att acceptera de nya intäkterna lär emellertid inte bli enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!