Sverige, Danmark och Tyskland drev på för att få fiska sill längre ut i Nordsjön, för att ge sillen bättre chans att återhämta sig i de västligaste delarna av Östersjön.
– Den största svenska framgången får man ändå säga är att vi har fortsatt flexibilitet för att fiska sill i Nordsjön. Det var viktigt för oss för att värna den västliga Östersjösillen, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i Bryssel.
Bland det som EU-kommissionen föreslagit i år finns ett stopp för ålfisket i sex månader, i stället för bara tre som tidigare – något som inte gillades av Sverige. Förhandlingarna om ålfisket har varit intensiva och har pågått hela natten.
– Där kan vi konstatera att beslutet kommer att bli att det blir en utvidgning av antalet månader, men det som vi har lyckats med är att vi har byggt in en flexibilitet kring när man inför de extra tre månadernas fiskestopp, säger Kullgren och tillägger:
– Svensk position har ju varit att vi inte tyckte att det behövdes några extra fiskestoppsmånader utan att det fanns andra sätt att värna ålen på. Men nu landade vi på det här sättet och då ska vi göra det bästa av den situationen.
Världsnaturfonden (WWF) är dock kritisk till att länderna själva får välja tidsperiod för när fiskestoppet ska ske.
"Från WWF:s sida vill vi se ett totalt fiskestopp på ålen i hela Europa. Det är jätteviktigt att det svenska fiskestoppet införs mellan 1 juli och 31 december då ålen har sin vandringsperiod och fiskas som mest", säger Inger Melander, expert på fiske och marknad på WWF, i ett pressmeddelande.