Hon tar över EU:s stödbank

Spanien vann kampen mot Danmark om en av EU:s tyngsta ekonomiska poster. Nadia Calviño tar över som chef för investeringsbanken EIB. Danska Margrethe Vestager får återgå till EU-kommissionen.

Spaniens ekonomiminister Nadia Calviño blir ny chef för EU:s investeringsbank EIB. Arkivfoto.

Spaniens ekonomiminister Nadia Calviño blir ny chef för EU:s investeringsbank EIB. Arkivfoto.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU2023-12-08 10:17

Beslutet togs under en frukost bland EU-ländernas finansministrar under fredagsmorgonen.

– Jag är tacksam och hedrad över att ha fått stöd från min kollegor som finansministrar för att leda EU:s investeringsbank. Det är EU:s finansiella arm och den största offentliga utvecklingsbanken i världen och en nyckelinstitution i den europeiska ekonomin, säger en leende Calviño själv, strax efteråt.

Calviño utmanades främst av danska EU-kommissionären och förra ekonomiminister Margrethe Vestager. Även svenska vice EIB-ordföranden Thomas Östros var en av kandidaterna.

– Vi föreslog ju Thomas Östros. Det är det som den svenska regeringen har gått fram med, men det visade sig ganska snart att det stod mellan Margrethe och Nadia. Det här är två bra personer och Nadia hade störst stöd. Jag tror att det kommer att fungera alldeles utmärkt, säger Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Vestager kommer nu att återgå till sin roll som digitaliserings- och konkurrensansvarig vice ordförande i EU-kommissionen.

Formellt väntas Calviños utnämning bli klar nästa vecka. Planen är att hon ska tillträda redan från den 1 januari 2024, i stället för den nuvarande avgående bankchefen Werner Hoyer.

Fakta: Nadia Calviño

Nadia Calviño (född 1968) är Spaniens ekonomiminister sedan 2018 och tillika första vice premiärminister sedan sommaren 2021.

Hon tillhör premiärminister Pedro Sánchez socialistiska regering, men har främst en tjänstemannabakgrund – först inom det spanska finansdepartementet och sedan 2006 inom EU där hon 2014-18 var generaldirektör för EU:s budgetdepartement, DG Budg.

Hon blir nu första kvinna på posten som chef för Europeiska investeringsbanken, EIB, då hon vid årsskiftet ersätter tyske Werner Hoyer, som haft jobbet sedan 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!