Stressen och pressen är hård på jordbruket i EU, med höga priser på energi och drivmedel redan sedan tidigare och därtill ett kraftig importbortfall av bland annat gödsel och vete från Ukraina.
EU-kommissionen försöker kontra med en rad åtgärder. Mer mark som enligt reglerna ligger i träda ska få användas, krispengar delas ut och statsstödsreglerna tänjas på för att möjliggöra ytterligare hjälp.
På onsdag ska ett helt paket läggas fram, för "överkomliga matpriser och en rättvis jordbruksinkomst", i syfte att stärka livsmedelssektorns motståndskraft.
"Behöver åtgärder"
Bland EU:s medlemsländer finns stor förståelse för att specialåtgärder behövs.
– Den svenska regeringen tycker att vi ska ha höga klimatambitioner, men vi kan också se i det läge som vi har just nu att vi behöver tillfälliga åtgärder som ser annorlunda ut, konstaterar landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S), som diskuterade jordbruksläget med övriga EU-länder i ett möte i Bryssel på måndagen.
På sina håll drivs samtidigt på för att inte bara tillfälligt ändra på reglerna. Trycket är hårt på EU-kommissionen att vänta med att lägga fram nya klimatåtgärder – eller rentav helt lägga dem åt sidan – med anledning av krisen.
"Utnyttjar tragedin"
Nya förslag om hållbart användande av bekämpningsmedel är utlovade till på onsdag. I nuläget är det dock oklart om det verkligen blir något.
Det har i sin tur fått miljörörelsen att reagera.
"Den europeiska jordbrukslobbyn har inte ödslat någon tid för att utnyttja den här tragedin för sin egen ekonomisk vinning", skriver exempelvis organisationen Bird Life i ett uttalande, enligt nyhetssajten EU Observer.